Прослављен 19. рођендан ФС РС

Славко Басара
Прослављен 19. рођендан ФС РС

БAЊAЛУКA - Фудбалски савез Републике Српске прославио је јуче у хотелу "Босна" 19. рођендан.

Уз скромну свечаност фудбалски посленици су се присјетили ратног 5. септембра 1992. године када је основан први струковни савез у тадашњој Српској Републици БиХ која је касније промијенила име у Република Српска. Послије фудбала убрзо су се организовали и бокс, шах, кошарка...

Данас Фудбалски савез Републике Српске броји више од 300 клубова и 20.000 активних играча, а чини га седам подручних савеза: Бањалука, Приједор, Градишка, Добој, Бијељина, Источно Сарајево и Требиње.

Прво такмичење под окриљем Савеза са сједиштем у Бањалуци покренуто је ратне 1993. године. Био је то Куп Републике Српске чије прво финале је одиграно 25. јуна 1994. године, а играли су, на Градском стадиону у Бањалуци, градишка Козара и добојска Слога. Били су успјешнији Градишчани послије бољег извођења пенала.

По окончању ратних дејстава у БиХ већ 1996. године покренута је Прва лига Републике Српске са 22 клуба подијељена у двије групе, исток и запад са по 11 прволигаша. Такав систем је трајао двије сезоне, а у сезони 1997/98. формирана је заједничка елита.

Фудбалски савез Републике Српске био је равноправан саговорник и партнер у разговорима за уједињење фудбала на територији дејтонске земље. Године 2002. дошло је до договора, а оснивачка сједница Скупштине заједничког савеза одржана је 23. маја 2002. године. Договорен је и заједнички степен такмичења, популарна Премијер лига БиХ која је у премијерној сезони 2002/03. бројала 20 клубова, 14 из Федерације БиХ и шест из Републике Српске. Остаће уписано у историји да је први шампион био требињски Леотар. Поред њега шампионске круне у елити БиХ од клубова из српске освајали су још Модрича Максима (2008) и бањалучки Борац (2011).

Прије заједничког шампионата двије сезоне раније покренут је Куп на цијелој територији БиХ. Освајачи овог трофеја из Српске били су: Модрича Максима, Славија и Борац.

Фудбалски савез Републике Српске до сада је имао три предсједника, а ову функцију обављали су: Бранко Лазаревић, Милан Јелић и сада Миле Ковачевић. 

Без чланова Борца

На јучерашњој прослави ФС Републике Српске није било представника Фудбалског клуба Борац, клуба који је носилац развоја фудбалског спорта у Српској. Такође, није било ни свих предсједника подручних савеза, нити свих живих чланова првог Извршног одбора. У хотелу "Босна" нису били ни српски представници из Комитета за нормализацију односа у ФС БиХ, Дарко Љубојевић и Драган Кулина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана