Пропао покушај учлањења Косова у МК Медитеранских игара

Танјуг
Пропао покушај учлањења Косова у МК Медитеранских игара

Београд - Пропао је покушај привремених институција у Приштини да се учлане у Међународни комитет Медитеранских игара (МКМИ).

Замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је да није ријеч о малој већини, већ да је резултат био 40 према 30 против тог покушаја чланства у МКМИ.

Он је рекао да су чак и поједини учесници гласања који долазе из земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова уважили аргументе Србије да рјешења треба тражити дијалогом, а не једностраним потезима.

"Конкретан показатељ је то што су се у Пескари јасно успротивили покушају Приштине да постане члан МКМИ", рекао је Козарев.

Он је навео да је то резултат рада државних институција Србије на томе да се предуприједи било каква једнострана одлука, чему је значајан допринос дао и Олимпијски комитет Србије.

"Упућивањем свих учесника у том процесу у стање ствари дошли смо до тога да практично први пут на неком гласању оваквог типа већином гласова буде одбијен предлог који је дошао из Приштине", рекао је Козарев.

Он је оцијенио да је указано на покушаје дезинформације приштинске стране о томе да учлањењем такозваног косовског ОКК у Међународни олимпијски комитет (МОК) аутоматски слиједе и подразумијевају чланства Косова у свим спортским савезима, у међународне асоцијацијације, па и у оквиру система МОК, чији је дио и МКМИ.

"То није тачно. Свака од спортских међународних организација има своје статуте, неки од њих подразумевају и обавезу чланства у УН и одређену већину која на скупштинама треба за то да гласа", истакао је Козарев.

Козарев је додао да је то јасан показатељ и признања међународне заједнице напорима које званични Београд улаже у стабилизацији прилика на Косову да питања модела представљања спорта Косова и Метохије у међународним асоцијацијама треба рјешавати дијалогом, а не једностраним одлукама.

"То се, можда, не свиђа некима у Приштини, али и они ће морати да ухвате корак са временом и разумеју да насилним и једностраним приступом не могу више ништа да решавају", навео је Козарев, додајући да је Београд отворен за разговор о темама које се тичу спорта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана