Пронаћи новац, гашење или фузија Борца

Данијел Радујковић
Пронаћи новац, гашење или фузија Борца

Бањалука - Фудбалском клубу Борац истиче вријеме да сакупи 300.000 марака да би добио лиценцу за такмичење у Премијер лиги БиХ, а ако то не учини, челницима клуба остаје да прогласе ликвидацију или да изврше фузију са неком екипом.

Борац има условну лиценцу и још се не зна да ли ће се такмичити у елити.

- Фузија је озбиљан излаз из проблема, али никако није прва опција. Уколико 300.000 марака не скупимо најкасније до 7. или 8. јула ујутро, остаће нам да прогласимо ликвидацију или извршимо фузију са неким од клубова - рекао предсједник клуба у оставци Драшко Илић.

У трагању за излазом из великих финансијских проблема, Илић се заједно са градоначелником Бањалуке Слободаном Гаврановићем састао са премијером РС Жељком Цвијановић и министрима финансија и привреде Зораном Тегелтијом и Петром Ђокићем те им пренио у каквом је стању клуб и сада се чека одговор највишег државног органа.

- Затражио сам упутства, подршку и рјешења које могу уредити стање, не само у Борцу, него и спорту РС. Дуго смо причали о потреби новог закона о спорту и видјећемо да ли Влада РС може помоћи да клуб изађе из ситуације у којој се налази. Не очекујем да ће Влада помоћи само једном клубу и да ћемо од предсједника добити средства да измиримо дуг, али се надамо неком рјешењу. Прелазна рјешења нам нису потребна, већ дугорочна - казао је Илић.

Он је додао да се одговор са понуђеним рјешењем очекује у суботу или недјељу. Ако Борац не добије лиценцу, Илић вјерује да би најбоље било да клуб изврши фузију са неким другим тимом да не би у потпуности нестао. Већ дуго се прича да би Крупа била најбоља опција, пошто игра Прву лигу Српске и тако би се клуб брзо мога вратити у елитно такмичење.

- Фузијом бисмо прескочили неколико рангова такмичења. Многи клубови су ликвидирани или фузионисани и опет су се дигли из пепела, па би тако могао и Борац. Крупа је прва опција, зато што би нам требала година да се вратимо у Премијер лигу - закључио је Илић и додао да у том случају потражиоци не би могли да наплате новац, јер Борац нема имовине и не може доћи до принудне наплате.

Локомотива жели Субића

Док се управа клуба бори да екипи обезбиједи услове за такмичење, фудбалери Борца тренутно се налазе на другој фази припрема у Словенији, гдје ће у суботу одиграти први контролни меч са словеначким трећелигашком Зарицом. Тамо је са екипом и Александар Субић, који је интересантан за неколико клубова, а највише је "загризла" Локомотива из Загреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана