Прије 25 година Борац освојио Митропа Куп: Пехар освојен у вихору рата

Д. П.
Прије 25 година Борац освојио Митропа Куп: Пехар освојен у вихору рата

Бањалука - На данашњи дан прије 25 година у италијанској Фођи фудбалери бањалучког Борца освојили су једини европски трофеј у својим витринама и постали побједници Митропа Купа.

Тог дана изабраници Зорана Смилеског у финалном сусрету турнира у Фођи побиједили су мађарски Вашуташ послије бољег извођења једанаестераца са 6:4 (у регуларном току било је 1:1). Прије тога "црвено-плави" су у полуфиналу, такође, послије бољег извођења пенала елиминисали домаћина Фођу са 6:4 (2:2). Бањалучани су били апсолутни аутсајдери на турниру у Италији, на који су стигли послије великих путешествија и довијања на разне начине, јер је у Југославији већ увелико бјеснио грађански рат. Један од учесника финалног сусрета у Фођи био је и данашњи предсједник клуба Бранко Ковачевић.

- Било је то доста незгодно вријеме, рат у БиХ и Југославији се разбуктао. С бањалучког аеродрома смо отишли авионом до Тивта, а даље фериботом од Бара до Барија. Наш тренер Зоран Смилески је прикупљао податке о противницима. Посебно смо се спремали за меч против Фође који је посматрало 30.000 гледалаца. Нисмо се уплашили, побиједили смо. Осјећај је био феноменалан. Уобичајеног славља у Бањалуци није било јер је рат у БиХ већ увелико бјеснио - рекао је Ковачевић.

Побједнички пехар примио је капитен Стојан Малбашић, голман Милан Симеуновић, јунак полуфинала и финала је добио признање, а специјална награда припала је и предсједнику Анђелку Граховцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана