Премијер лига за рукометаше: Трка за бодове почиње 7. октобра

Синиша Котараш
Премијер лига за рукометаше: Трка за бодове почиње 7. октобра

БАЊАЛУКА - Напокон је договорен почетак Премијер лиге БиХ за рукометаше и прво коло у новој сезони биће одиграно 7. октобра. Ово је одлучено на сједници Управног одбора Рукометног савеза БиХ на којој су представници Рукометног савеза РС ипак морали да начине уступке и одустану од захтјева којих су се до јуче чврсто држали.

Договорено је да ће бити одиграно 30 кола, након којих ће у нижи ранг испасти три клуба, а нови премијерлигаши ће постати шампион Републике Српске, те побједници двије Прве лиге ФБиХ, што су све до сада делегати из Српске априори одбијали, инсистирајући на томе да из ФБиХ може да дође само једна екипа. Истовремено, одлука о формирању јединствене Премијер Б лиге, донесена још прошле године, стављена је ван снаге. Без обзира на игре ван терена, тренери су одлуку о почетку лиге дочекали са одобравањем.

- За нас је најважније да првенство напокон почне. Врло је важно да рукомет напокон заживи и да нас мимоиђу све ове недаће, првенствено вирус корона. Лига стартује десетак дана након предвиђеног рока и сада имамо могућност да колико-толико темпирамо форму за утакмицу првог кола и гостовање у Тузли - поручио је тренер Борац м:тела Мирко Микић.

Слично размишљају и у редовима добојске Слоге која у нову сезону улази веома појачана.

- У сваком случају је добро да је постигнут договор јер све већ предуго траје. Сада нам је остало седам дана да опоравимо играче и мислим да ћемо старт дочекати релативно спремни - рекао је тренер Добојлија Марио Келентрић.

С обзиром на закасњели старт првенствене трке, тренери ће морати да брину и о здрављу играча који су практично пола године без правог такмичарског меча, а када почне лига, играће у ритму сриједа-субота готово до краја године.

 Када су у питању рукометашице, неколико мечева првог кола већ је одиграно протеклог викенда, док ће преостали бити на програму у првој ЕХФ паузи. Одлучено је, такође, да такмичење буде обављено по раније утврђеном распореду, као и да клубови и службена лица који су пропустили утакмице првог кола не могу због тога да буду кажњени.

Стартује и Прва лига РС

Прва и друге лиге Републике Српске у мушкој конкуренцији стартоваће наредног викенда, док ће седам дана касније почети и такмичења у конкуренцији рукометашица, а обје лиге ће носити назив генералног спонзора такмичења, компаније м:тел. Сви клубови су већ другу годину заредом ослобођени плаћања котизације, а од Рукометног савеза РС на поклон су добили по двије рукометне лопте као и неопходни љепило (мазу).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана