Премијер лига са 17 клубова

Синиша Котараш
Премијер лига са 17 клубова

Добој - У новој сезони Премијер лиге БиХ за рукометаше наступиће 17 клубова, а прво коло биће одиграно 14. септембра, потврђено је на сједници Управног одбора Рукометног савеза БиХ одржаној у Добоју.

Засједању поново нису били делегати из реда хрватског народа, који су дан прије састанка послали писмо захтијевајући да се састанак пролонгира, а самим тим и старт Премијер лига, који је раније заказан за 14. септембар.

Остали делегати који су се редовно одазвали, представници Срба и Бошњака, су ово писмо прочитали и одлучили да га ставе ад акта, те да ипак одрже састанак на којем су били и представници 19, од 29, премијерлигашких клубова који су једногласно подржали рад “крњег” УО.

- Представници хрватског народа у РС БиХ су послали апсолутно нетачан и некоректан допис који омаловажава све оно што смо до сада урадили. Они сада тврде да су све одлуке нелегалне, али ми кажемо да су оне легитимне ако нас подржавају клубови. А управо је долазак представника већине клубова, као и писма подршке оних који нису могли да дођу у Добој, доказ да смо на правом путу. Уосталом, нико од нас не жели да будемо таоци неколицине људи који желе да за себе ушићаре неку ситну корист - истакао је предсједник УО РС БиХ Маринко Умичевић.

На крају првенства неће бити никаквог разигравања, плеј-офа или мини-лиге, већ ће се шампион добити послије 34 кола. Екипа Славије из Источног Сарајева задржаће премијерлигашки статус, а нови чланови су шампион Републике Српске, Дрина из Зворника, те прваци двије лиге ФБиХ, Искра из Бугојна и Слобода из Тузле.

Истовремено, одлучено је и да женска Премијер лига и даље броји 12 екипа, иако су представници ЖРК Груде тражили да се она смањи на десет, као и да ће рукометашице своје прво коло одиграти 21. септембра.

- Ово је, слободно могу да кажем, побједа спорта и побједа рукомета. Испунили смо очекивања клубова и идемо да се бавимо оним за шта смо и задужени, да обезбиједимо најбоље услове за клубове и репрезентацију. Имали смо прошле сезоне доста опструкција и проблема од стране једне мање групе људи, али смо успјели да то све превазиђемо и са успјехом завршимо сва првенства, од сениорских до пионирских. Уз то, и репрезентација се пласирала на Европско првенство, а наша обавеза је да у сљедећем периоду подигнемо квалитет млађих узрасних категорија на виши ниво - нагласио је потпредсједник УО РС БиХ Асим Шахман. Укинута је и суспензија тренеру Локомотиве из Брчког Жикици Милосављевићу, који ће убудуће моћи да несметано сједи на клупи овог клуба.

Распоред

У првом колу Премијер лиге за рукометаше, 14. септембра састаће се: Дрина - Вогошћа, Локомотива - Извиђач, Слога (Д) - Коњух, Славија - Босна (В), Леотар - Маглај, Горажде - Слобода, Искра - Зрињски, Борац м:тел – Грачаница, слободна је екипа Слоге из Горњег Вакуфа.

У првом колу Премијер лиге за рукометашице, 21 септембра играће: Хаџићи - Борац, Извиђач - Криваја, ''Мира'' - Катарина, Зрињски - Горажде, Груде - Јединство (БЧ), Јединство (ТЗ) - Дубица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана