Познати клубови који иду у групну фазу Лиге шампиона

Б92
Познати клубови који иду у групну фазу Лиге шампиона

Екипе Арсенала, Бајера из Леверкузена, Малмеа и Атлетик Билбаа учествоваће у групној фази Лиге шампиона.

Арсеналу је 17. наступ заредом у ЛШ донио Алексис Санчес, голом у 45. минуту меча против Бешикташа, Малме је, послије 1:2 у Аустрији, био убједљив против Салцбурга, Бајер је демолирао Копенхаген 4:0 (укупно 7:2), док је Билбао, након 1:1 у Напуљу, преокретом савладао Наполи 3:1, преноси Б92.

Нисмо дуго чекали на први гол вечери, јер је Корејац Сон хеунг-Мин био прецизан већ послије 120 секунди меча на БајАрени, на асистенцију Штефана Кислинга. Само пет минута касније био је 2:0, а овога пута се на семафор уписао Хакан Џалханоглу. Све је практично ријешено послије пола часа игре, када је Кислинг претворио пенал у укупну предост свог тима од 6:2.

Наредни гол видјели смо у Скандинавији, гдје је Малме послије 11 минута игре дошао до резултата који га води у наредну фазу. Дамир Скомина је старт Гулашија окарактерисао као пенал, гости су се бунили, али то није омело искусног Маркуса Розенберга да закуца лопту под пречку. Нису Швеђани стали послије стечене предности, наставили су са нападима, да би Магнус Ериксен, осам минута послије вођства, дуплирао предност свог тима.

У првих 45 минута меча на Емирејсту није било превише узбуђења, Арсенал је био за нијансу офанзивнији, али није успио да креира 100% шансу. Ипак, да 'Тобџије' оду на одмор са предношћу потрудио се Алексис Санчес, пошто је у првом минуту надокнаде крунисао дугачку акцију свог тима, уз очајну реакцију голмана гостију.

Међутим, можда би све било другачије да је Педро Проенса досудио чист пенала неколико минута раније, када се Вилшер оклизнуо и оборио везњака гостију, који се спремао да упути ударац.

Поново нисмо дуго чекали на погодак, јер је италијански Наполи стигао до предности против Атлетик Билбаа. Одбијена лопта одбила се до Марека Хамшека који је лепо гађао десни угао гола домаћина, а лопта се од стативе одбила у мрежу. Играчи Билбаа нису клонолу послије примљеног гола, преузели су иницијативу и почели да стварају шансе, а такав приступ исплатио им се послије петнестак минута.

Маркел Сусаета је добро извео корнер, Адуриц се најбоље снашао, примирио је, и послао је иза леђа Кабрала за повратак на 'нулу'. Наставио је Билбао у истом ритму, да би се Адуриц поново уписао у стријелце, осам минута касније. Голман Наполитанаца кренуо је на дугу лопту, али је Адуриц био бржи и лако послао лопту у мрежу за преокрет. То није био крај налета домаћих, јер је већ у 74. минуту било 3:1. Унаи Лопес је повукао лопту и одиграо је до Ибајиа, који је са шеснест метара шаље у десни угао.

С друге стране, Леверкузен је наставио тамо гдје је стао у првом дијелу игре. Овога пута су Данци издржали двадесетак минута, прије него што се Штефан Кислинг други пут уписао међу стријелце.

У међувремену, изабраници Арсена Венгера су на све начине покушавали да стигну до другог гола, али се промашајима истакло неколико играча домаћих. Екипа Славена Билића и даље није креирала гол шансу, а додатну наду десетак минута прије краја дао им је десни бек Тобџија Метју Дебиши, другим жутим картоном.

Велико славље на стадиноу "Шведске банке" могло је да почне пет минута прије краја, када је Маркус Розенберг донео огромна три гола предности свом тиму, а самим тим и пласман Малмеу у Лигу шампиона први пут у историји. Швеђани никада нису играли у овом формату Лиге шампиона, док су последњи Куп шампиона играли у сезону 90/91.

Бешикташ није успио да се дочепа гола који би га увео у групну фазу, а најближи поготку у самом финишу био је Демба Ба, док је Билбао рутински привео крају посао против индиспонираног Наполија.

Права драма виђена је у Бугарској, пошто је Лудогорец успио да стигне до поготка против Стеауе. Румуни су у Луду шуму стигли са минималном предношчу, голом тек у 88. минуту првог меча, а овога пута било је још неизвесније. Играо се последњи минут регуларног тока, када је Бразилац Вандерсон одушевио домаће навијаче.

 

Лига шампиона, плеј-оф:

 

Арсенал – Бешикташ 1:0 (1:0) (први меч 0:0)

Санчес 45+1

Атлетик Билбао – Наполи 3:1 (0:0) (1:1)

Адуриц 61, 69, Ибаи 74 - Хамшик 47

Бајер Леверкузен – Копенхаген 4:0 (3:0) (3:2)

Мин 2, Џалханоглу 7, Кислинг 31(п), 66

Лудогорец – Стеауа 1:0 (0:0) (0:1) - продужеци

Вандерсон 90

Малме – Салцбург 3:0 (2:0) (1:2)

Розенберг 11(п), 85 Ериксен 19

 

Уторак:

АПОЕЛ – Олборг 4:0 (први меч 1:1)

Оливеира 29, Де Винсенти 44, Алонефтис 64, Шеридан 65

БАТЕ Борисов – Слован Братислава 3:0 (1:1)

Гордејчук 41, Кривец 84, Родионов 85

Порто – Лил 2:0 (1:0)

Брахими 49, Мартинес 69

Селтик – Марибор 0:1 (1:1)

Тавареш 75

Зенит – Стандард Лијеж 3:0

Рондон 30, Хулк 54п, 58

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана