Познате све етапе бициклистичке трке “Београд - Бањалука”: За четири дана 575 километара на точковима

Душан Репија
Познате све етапе бициклистичке трке “Београд - Бањалука”: За четири дана 575 километара на точковима

БАЊАЛУКА - Учесници 16. издања бициклистичке трке “Београд - Бањалука” превешће за четири дана (14 - 17. април) укупно 575 километара како би из престонице Србије стигли до центра највећег града Републике Српске.

Непуних 50 дана пред старт трке организатори су саопштили етапе којих ће као и претходних неколико година бити четири. Посљедњи градови који су потврдили учешће у организацији су Добој и Приједор, као мјеста старта односно циља трећег дана такмичења.

- Дефинитивно је потврђено да ћемо првог дана 14. априла кренути из Обреновца ка Бијељини. То су већ наши стални партнери који су годинама уз нас, а Бијељина је уз Београд и Бањалуку највише пута била домаћин. Највећи град Семберије прихватио је као и прошле године да буде домаћин циља, као и старта етапе, па ће 15. априла караван кренути ка Власеници преко Шековића. Иако није најдужа, то је краљевска етапа, с обзиром на доста изазова током трке, као и пакленог финиша у Власеници - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Караван се потом сели у Добој који ће по први пут бити старт етапе. Овај град има све капацитете да угости више од 400 људи који чине караван, а Куваља наглашава да је имао конструктиван разговор са градоначелником Борисом Јеринићем који је брзо препознао идеју и прихватио је.

- До сада је град на три ријеке неколико пута био пролазни циљ, а ево сада су се коцкице посложиле да буде домаћин старта треће етапе. Драго нам је због тога и вјерујем да ће прије свега становници у великом броју поздравити бициклисте. Знамо да је заштитни дио овог града рукомет и Међународни ТВ турнир шампиона, али сам увјерен да ће препознати и нешто ново, те да ће бити спектакл на старту. Ништа мање не очекујем ни у Приједору, који је прошле године први пут био на рути трке. Тада као старт, а сада као циљ најдуже етапе од 165 километара - рекао је Куваља.

Посљедњег такмичарског дана, 17. априла бициклисти ће кренути из Дервенте, те преко Српца, Градишке и Лакташа стићи у Бањалуку.

- Захвалност дугујемо и нашим сталним партнерима из Дервенте, као и свим градовима који су препознали трку као добру прилику да промовишу оно најбоље што имају. Трка одавно није само спортски догађај иако је у првој УЦИ категорији од 2017. године, али је и велики туристички догађај. Наравно, прилика је и да градови који учествују успоставе тјешњу сарадњу са другима. Сви начелници, градоначелници и предсједници општина позвани су да прате караван од почетка до краја или да у зависности од обавеза дођу на мјесто старта или циља етапа - рекао је Куваља.

Извршни директор трке Горан Гуска нагласио је да је затворена листа за пријаве екипа, те да је апликацију за учешће послало 39 екипа из цијелог свијета.

- Нажалост, некима смо морали да се захвалимо, јер је према УЦИ правилима дозвољено да стартује 175 такмичара, односно 25 екипа. Посебно нам је драго што нам се поједине екипе враћају из године у годину, неки су учествовали на претходних десетак издања. Они су у неку руку и домаћини на трци јер одлично познају наше друмове, а упознали су и градове, као и обичаје - нагласио је Гуска.

Новост у односу на сва претходна издања је пролог у Београду који ће бити одржан уочи прве етапе, 13. априла.

- Биће то фантастичан увод у трку. Бициклисти ће возити хронометар улицама престонице Србије, а публика ће имати прилику да ужива у спектаклу, баш као на циљевима свих етапа које се већ традиционално завршавају круговима - нагласио је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана