Пожар у Фудбалском клубу Рудар Приједор још није угашен: Не назире се свјетло на крају тунела

Дејан Марић
Пожар у Фудбалском клубу Рудар Приједор још није угашен: Не назире се свјетло на крају тунела

ПРИЈЕДОР - Пожар у Фудбалском клубу Рудар Приједор и даље гори, додуше, нешто мањом жестином, али да би био потпуно угашен, управа клуба ће морати да пронађе новац за децембарске и јануарске плате играча, те остатке дугова из претходне сезоне.

Позиција између челника “рудара” и самих фудбалера могла би се описати као пат. Екипа је у штрајку, одбија да тренира и неће почети са радом док не добије новац. С друге стране, управа клуба са Градског стадиона схватила је озбиљност ситуације, одржала је више хитних састанака и ради све што је у њеној моћи да што прије закрпи “рупе”.

Предсједник Рудар Приједора Александар Топић открио је да је јуче, заједно са директором Мићом Деспотовићем, одржао састанак са представницима три највећа клупска спонзора - градом Приједором, Рудницима жељезне руде Љубија и “Арселор Миталом”. И, како каже, оптимиста је да ће ствари кренути набоље.

- Свако од нас је на себе узео дио обавезе како би данас био исплаћен дуг за децембар. Трудићемо се да данас ријешимо и јануарску плату, али то не можемо да гарантујемо. Она ће бити исплаћена најкасније идуће седмице. Сви заједно радимо на овом и сигуран сам да ћемо ријешити проблеме. Данас ћемо се састати и са играчима, презентовати им наш план и, надам се, постићи договор - оптимиста је Топић.

Први човјек клуба је додао да би “рудари” ускоро требало да добију ново руководство, што би умногоме олакшало функционисање колектива са Градског стадиона.

- Период од одласка претходног предсједника Дарка Милуновића се одужио. Све ово предуго траје, те данас ћемо, те сутра ћемо. Зато смо сазвали Скупштину за 21. март. Потребно је да нађемо људе који ће повући Рудар Приједор напријед - нагласио је Топић.

Истом се надају и сами играчи, које, како кажу, више боле неиспуњена обећања и обмане, него сама чињеница да плата и станарине касне неколико мјесеци, а да појединци нису добили ни премије из претходне кампање у Првој лиги Републике Српске.

- Ово је ствар принципа и људског односа на релацији управа - играчи. Толико пута смо испали коректни, али нас они стално обмањују. Зато смо одлучни да се нећемо вратити тренинзима док децембарска плата не буде исплаћена свима, јануарска такође, те одређени заостаци. Посљедња обмана је било обећање да ће сви добити децембарска примања, а сутрадан је постало јасно да десет фудбалера није добило новац - изјавио је фудбалер Рудар Приједора који није желио да откривамо његов идентитет.

Према његовим ријечима, управа је барем пет, шест пута обманула играче, који су најавили штрајк и након повратка са припрема у Медулину. И тада су били обманути.

- Добили смо обећање да ће плата бити сутра. И онда су нас опет завлачили четири, пет дана. И тада смо испали коректни, наставили смо са радом, али ово је превршило сваку мјеру и границу. Овдје причамо о прилично скромним примањима. Нису то плате на нивоу Зрињског, Борца, Сарајева. Са 150, највише 200 хиљада марака затворили би буквално све дугове. Ако клуб уз такве спонзоре не може да функционише и пронађе тај новац, зашто онда ми да ризикујемо своје здравље - закључио је адут “рудара”.

Играћемо против Радника

Фудбалери Рудар Приједора сигурно ће одиграти сусрет 22. кола Премијер лиге БиХ у недјељу против Радника у Бијељини. Како кажу, није им у интересу да клуб буде кажњен одузимањем бодова.

- Наш циљ је опстанак, а било какве казне би нас додатно удаљиле од њега. Има још доста да се игра, преостало је још 12 утакмица и можда је сада право вријеме да се освијесте сви у клубу и око њега, и да се ствари помјере са мртве тачке. Чињеница да до меча нећемо тренирати компликује нам шансе. С обзиром на ужасне терене, расте могућност за повреде. Али, чини се да је мало коме стало и да смо ми играчи препуштени сами себи - сложна је свлачионица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана