Потврђено смањење Премијер лиге БиХ са 16 на 12 клубова

Данијел Радујковић
Потврђено смањење Премијер лиге БиХ са 16 на 12 клубова

Сарајево - Премијер лига БиХ од сезоне 2016/17. дефинитивно ће бројати 12 тимова, за разлику од претходних, гдје је у најјачем рангу такмичења учествовало 16 екипа, потврђено је на јучерашњој сједници Скупштине Фудбалског савеза БиХ.

Челни људи Савеза БиХ се надају да ће тако бити подигнут квалитет такмичења, а самим тим бити и веће интересовање навијача за утакмице у Премијер лиги.

- Апсолутно подржавам ову одлуку и још прије 15 година тажио сам да се све лиге у Српској и БиХ смање. Тада није било подршке и сада се поново појавила иницијативе за смањење. Ако желимо квалитет, обавезно мора доћи до смањења броја тимова. Због тога што смо радили на квантитету добили смо неке тимове из малих средина помоћу којих су се локални моћници пробијали. Ту је нанесена огромна штета фудбалу - казао је члан Скупштине Слободан Тешић.

Он сматра да се морају развијати велики фудбалски центри и да смањење лиге не буде на штету клубова из Републике Српске.

- Смањење лиге је у реду, али морају се наћи модалитети да клубови из Републике Српске не буду угрожени. Не смијемо дозволити да за неколико година на примјер остане само један клуб из РС у Премијер лиги. Морамо признати да су клубови из ФБиХ финансијски јачи и зато апелујем на све водеће људе у РС да поклоне спорту већу пажњу, јер је овдје он тотално магринализован. Јачањем спорта јачаће и држава - додао је Тешић.

Поједини делегати из ФБиХ сматрали су да је овакво скраћење лиге претјерано и да је требало постепено смањивати број клубова, прво на 14, па онда на жељених 12. Међутим, већина делегата сматрала је да је најбоље да се одмах иде за четири екипе мање, иако је овако реорганизација болна. Тако ће наредне сезоне чак шест тимова испасти из Премијер лиге, тако да ће борба за опстанак бити веома тешка.

Куповина зграде

Поред скраћења лиге усвојени су извјештај о раду, финансијски извјештај, ревизорски извјештај и план рада, те финансијски план за ову годину. Како се наводи, Савез је од пласмана репрезентације на СП у Бразилу зарадио 15,3 милиона евра, а прошле године Савез је остварио приходе више од 31 милиона марака. Буџет за 2015. годину је 16.299.000 марака, а од тог планирани трошкови су 16.169.000. Челници Савеза су објавили и да су средствима UEFA купили нову зграду у Сарајеву, која би требало да испуњава све услове за рад свих сегмената Савеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана