Породица покојног Жила Бјанкија тужи ФИА, Формулу 1 и Марусију

Агенције
Породица покојног Жила Бјанкија тужи ФИА, Формулу 1 и Марусију

Лондон - Породица Жила Бјанкија покренула је тужбу против ФИА, "Формуле 1" и екипе Марусија због смрти Француза послије "Велике награде Јапана" 2014. године.

Бјанки је преминуо прошлог јула због повреда главе које је задобио приликом удеса на Сузуки, након што је болидом ударио у кран који је уклањао возило Адријана Сутила из Заубера.

Иако је званични извештај ФИА ослободила челнике "Формуле 1" кривице и одговорности за овај трагичан исход, породица сматра да су направљене велике грешке.

Послије неколико мјесеци разматрања, одлучили су да покрену тужбу у Великој Британији против комерцијалног дијела Ф1, владајућег тијела и тима Марусија.

- Желимо правду за Жила и да се установи истина о одлукама које су довеле до удеса нашег сина на Великој награди Јапана - рекао је Бјанкијев отац Филип.

Адвокати породице Бјанки ће тужити владајуће тијело "формуле 1", тим Марусију за који је возио, као и групу компанија које контролишу медијска права "Ф1".

Породица вјерује да су поједине акције тужених допринијеле несрећи. Како се наводи у саопштењу, грешке су направљене у "планирању, времену, организацији и спровођењу" трке, која је, како тврде, одржана у опасним условима током сезоне тајфуна у Јапану.

- Смрт Жила Бјанкија је могла да се избјегне - рекао је један од адвоката породице Џулијан Чембрлејн британским медијима.
Отац француског возача Филип Бјанки казао је да породица жели правду и да се утврди истина о одлукама које су довели до смрти његовог сина.

- Као породица имамо толико питања на која нисмо добили одговоре и увјерени смо да је несрећа могла да се избјегне да није направљено много грешака - нагласио је Филип Бјанки.

Двије деценије

Жил Бјанки је умро 17. јула прошле године, девет мјесеци послије судара у Сузуки. Он је био први возач "формуле један" који је умро од повреда задобијених у трци послије више од двије деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана