Полуаутоматска технологија одређује офсајд

Срна
Foto: Илустрација

ЦИРИХ- Полуаутоматска технологија за офсајд биће кориштена на овогодишњем Свјетском фудбалском првенству и одлуке ће се доносити брже и прецизније него до сада, саопштила је данас Међународна федерација фудбалских асоцијација /FIFA/.

Нова технологија смањиће примјену система видео-асистенције за судије /VAR/ и скратиће вријеме потребно за провјеру да ли је играч био у маргиналном офсајду или не.

Систем је заснован на 12 камера које су стратешки распоређене испод крова стадиона и чипу у лопти којом се игра утакмица, наводи Фифа.

Врши се праћење сваког играча у 29 тачака 50 пута у секунди и израчунава се његова позиција на терену.

Предсједник Фифине Судијске комисије Пјерлуиђи Колина рекао је да се радило на унапређењу примјене система VAR и да су сви свјесни да утврђивање офсајда понекад траје предуго.

Рјешење је систем SАОТ, који доноси футуристички елемент у игру, пошто ће гледаоци моћи да виде тродимензионалне анимације када VAR доноси одлуку и објашњење на великом екрану на стадиону.

Технологија је тестирана на два турнира у претходних седам мјесеци, а сада ће се користити на свим стадионима током Свјетског првенства у Катару од 21. новембра до 18. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана