РК Борац протестом тражи своје пословне просторе: Не дамо наше

Дејан Кондић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Под паролом "Не дамо наше" Рукометни клуб Борац организовао је мирну протестну шетњу у Бањалуци с циљем борбе за клупски пословни простор у центру града на Врбасу, без којег су, како челници "црвено-плавих" тврде, остали на незаконит начин.

Више од 200 људи учествовало је у протестној шетњи која је кренула од платоа Народног позоришта до Трга Крајине, гдје је ишчитано десет захтјева које су из Борца упутили Окружном и Републичком тужилаштву, Нотарској комори, Удружењу геодетских инжењера и геометара Српске, РУГИПП-у, Високом судском и тужилачком савјету и дисциплинском тужиоцу ВСТС-а БиХ, те граду Бањалуци, Правобранилаштву Српске и Министарству унутрашњих послова РС.

Сви су позвани да се укључе у Борчеву борбу. Крајње одредиште био је Окружни суд. Уз рукометаше шампиона БиХ јуче су били бројни бањалучки спортски клубови, бивши и садашњи спортисти, људи из свих сфера друштвеног живота града и Републике Српске. Директор Владимир Бранковић још једном је истакао да је у цијелом случају извршена велика крађа.

- Рукометни клуб је корисник просторија у Српској улици од 1985. године и од тада до данас издаје те просторије и живи од зараде. Клуб је уз помоћ града купио те просторије, за шта постоје уговори, и након тога смо добили грађевинску дозволу да бисмо извршили радове и онда употребну дозволу и од 1986. имамо изводе како смо издавали тај простор. Када су се 2016. године стекли услови за етажирање, поднијели смо захтјев за упис на име РК Борац, што смо уписали 2020. године. Након тога је услиједила расправа, а приватно лице је купило зграду која је у непосредном комшилуку наших просторија и приликом уписа неких 2039 квадратних метара уписано је 2300. Појавило се 300 квадрата који не постоје нигдје на папиру, само су се појавили и укњижени су на физичко лице поред нас. Извршена је крађа, жалили смо се на то рјешења и Геодетска управа, када је видјела грешке које је направио нотар, поништила је то рјешење, а Небојша Торбица је тужио Геодетску управу и предао управни спор октобра прошле године, док смо ми управни спор предали у шестом мјесецу прошле године. Он није узет у разматрање, а његов је завршен за мјесец и по па смо тражили да видимо колико се прескочило предмета. Цифра износи више од хиљаду, а тај судија је прескочио 140 предмета и дао подршку криминалу. Судија се зове Дарко Стаменић - рекао је Бранковић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је био у мирној протестној шетњи, најавио је за девет часова састанак у Градској управи, гдје ће правници који воде спор за РК Борац сјести са градским правницима да буду суочени сви аргументи. Биће ту и представници клуба, као и сам градоначелник.

- Са представницима РК Борац сам у пријатељским односима. Њихови резултати представљају Бањалуку у најбољем могућем свјетлу. Наша дужност је да им будемо максимална подршка. Информисали су ме да је њихов предмет својевремено био у ладицама. Очекују дио позитивног изјашњења које ће њима значити у правним борбама које почињу интензивније да воде. Жеља ми је да будем на максималном располагању као градоначелник, али и као човјек који поштује, воли и бави се спортом. Град ће пружити правну подршку и дати позитивна правна изјашњења како би Борац вратио просторије. Стављамо се на располагање. Рукометни клуб Борац једнако је Бањалука, Бањалука је једнако Рукометни клуб Борац и то је та наша снага - рекао је Станивуковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана