Пливачки тројац из Бањалуке спреман за Свјетско првенство

Данијел Радујковић
Пливачки тројац из Бањалуке спреман за Свјетско првенство

Бањалука - Укупно 29 рекорда БиХ и још много добрих резултата испливано је на Љетном првенству БиХ у Бањалуци, а доминирали су такмичари домаћих клубова Никола Бјелајац (Олимп), Михајло Чепркало (22. април) и Ади Мешетовић (Олимп).

Њих тројица су поново доказали велики потенцијал и квалитет који посједују, а показали су нису случајно обезбиједили норме за Свјетско првенство које ће крајем мјесеца бити одржано у Будимпешти. Бјелајац је два пута обарао рекорд на 50 слободно и он сада износи 22,84 секунде чиме је посао једини пливач у БиХ који је најатрактивнију дисциплину испливао испод 23 секунде. Он је на дупло дужој дионици остварио вријеме 50,82 секунде што му је донијело 786 ФИНА бодова, а то је био највреднији резултат на првенству. Његов тимски колега Мешетовић пливао је рекорде на 50 прсно (29,25) и 50 делфин (24,48), а за други резултат је добио 769 ФИНА бодова што је био трећи резултат такмичења.

- Њих двојица су потврдили феноменалне норме за СП и презадовољан сам са резултатима и рекордима. Фактички све што су пливали су рекорди, да ли лични или државни. Поготово бих истакао резултат Николе од 23,06, што ће вјероватно бити брже него норма за Олимпијске игре у Токију. Полуфинале на прошлом СП је било 22,66 и ништа није немогуће у неком смислу надања, али не треба стављати притисак. Ако икад то доживимо то ће бити фантастично. Што се тиче резултата већ ове године смо остварили циљ за наредну - истакао је њихов тренер Миодраг Чеко.

Што се тиче Чепркала он је апсолутни рекорд поставио у трци на 100 леђно (58,23), што је и нови јуниорски рекорд, а у том годишту нова најбоље вријеме испливао је на 50 делфин (24,96). На 100 слободно је имао резултат 51,82 што му је донијело 770 ФИНА бодова, а то је други резултат првенства. Та трка била је посебно занимљива јер су сва тројица поменутих пливача укрстила копља на њој.

- То је била најбоља трка на такмичењу, прштало је на све стране. Показали су да су одлични пливачи и да се неће случајно наћи на Свјетском првенству. Поред њих тројице у Будимпешти ће пливати само још Амина Кајтаз из Мостара. Једини недостатак што се тамо све плива ујутро, а њихов биоритам је пуно бољи послијеподне. Ако ови резултати буду ујутро сви можемо да будемо пресрећни - додао је Чеко.

Поред наступа у Мађарској Чепркало ће овог љета пливати на Свјетском јуниорском првенству у Индијанаполису.

- Ово је почетак припрема за СП за јуниоре. Тамо ћу пливати 100 слободно и делфин. Имам још пет седмица до тада. Прије тога ћу 26. јула наступати на СП у Будимпешти које ће ми послужити да видим у каквој сам форми. У Америци се надам добром резултату и да поправим лични рекорд. План је да од 6. до 18. августа одем на припреме, али видјећемо да ли ће се то реализовати - истакао је најбољи спортиста Републике Српске за прошлу сезону.

На Љетном првенству рекорде у апсолутној конкуренцији обарали су поменута Амина Кајтаз на 50 слободно (26,52) и 50 леђно (29,76), Емина Пашукан на 400 мјешовито (5:05,31) и Алекса Крминац на 200 леђно (2:08,61).

Резултат дугогодишњег рада

Миодраг Чеко је истакао да континуирани добри резултати ових пливача нису дошли случајно, већ да се све резултат дугогодишњег рада, труда и дисциплине њих и свих људи око њих.

- То су два пута по два тренинга дневно, плус рад у теретани и фитнес. Ријетко који спортисти у окружењу толико посвећено раде. Такође они су имали тренинге са свјетски познатим именима попут Милорада Чавића, Велимира Стјепановића и осталих што то је сигурно помогло у развоју - рекао је Чеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана