Петар Јелић кандидат за предсједника ФС РС: Савез мора да брани клубове

Милан Зубовић
Петар Јелић кандидат за предсједника ФС РС: Савез мора да брани клубове

Петар Јелић прошле године окачио је копачке о клин, фудбалски терен замијенио канцеларијом, те постао предсједник ФК Модрича Максима.

Као кандидат Подручног фудбалског савеза Бањалука одлучио је да стане на црту Мили Ковачевићу у трци за предсједничку фотељу Фудбалског савеза Републике Српске.

* ГЛАС: Који су разлози Ваше кандидатуре?

ЈЕЛИЋ: Знамо да влада тешка финансијска ситуација у клубовима и ријешио сам да се кандидујем да бисмо помогли клубовима да лакше опстају и смањимо трошкове с обзиром на то да имамо неке договорене спонзоре, смањимо плаћање котизације и сличних ствари.

* ГЛАС: Које промјене ћете урадити уколико будете изабрани?

ЈЕЛИЋ: Морамо помоћи клубовима да поправе рејтниг као и рејтинг оних који нас представљају у БиХ, од чланова Извршног одбора до делегата. Морамо радити на закону о спорту, да се то помјери са мртве тачке и извади са дна ладице. Савез је јако мало заступљен у медијима и морамо то исправити док ће наш рад бити транспарентан. Један од планова су и тренинг кампови за репрезентације. Не један велики, него три мања рецимо у Бањалуци, Бијељини и Требињу па да се током зиме може тренирати на југу

* ГЛАС: Шта највише замјерате актуелном руководству Савеза?

ЈЕЛИЋ: То што су четири клуба испала из Премијер лиге БиХ. То је катастрофа. Напоменуо сам да Савез на може да финансира клубова и помаже у том смислу, али знају се начини и методи како да се заштите интереси клубова на нивоу БиХ. Систем такмичења у Првој лиги је бесмислен с обзиром на то да је прошле сезоне свих шест клубова из плеј-аута могло да испадну из лиге па се поставља питање чему се играју тих десет утакмица. Крупа се одвојила у плеј-офу, а остали су распустили играче мјесец прије краја првенства и квалитет је аутоматски пао док поједини немају за шта да се боре.

* ГЛАС: Вјерујете ли да имате довољно искуства да будете нови предсједник обзиром да још нисте напунили 30 година?

ЈЕЛИЋ: Док сам био фудбалер мрзио сам поређење млад играч-стар играч. Године нису битне, или знаш или не знаш, а тако је и у овоме. И овдје си играч који има визију.

* ГЛАС: Ваш отац је био предсједник Савеза дуги низ година, да ли Ви сада носите то бреме и да ли Вас то оптерећује?

ЈЕЛИЋ: Навикао сам на то и од десете године носим се са тиме. Са 12 сам преживио што неки неће за цијели живот. Успони, падови, разочарења сам научио да носим са собом. Бреме сам носио и док сам играо, али нема мудролије и погледајте резултате иза. Ако преузмем Савез хоћу да за четири године погледам иза себе и видим шта сам урадио. Сада када се погледам Савез не знам колико је ко урадио.

ГЛАС: Да ли вјерујете у своју побједу?

ЈЕЛИЋ: Наравно, не бих почињао да не вјерујем. Ми спортисти смо мало специфични јер имамо такмичарски дух и идемо на побједу и вјерујем у оно што радим. Намјере су ми часне и у предизборној кампањи покушавам да урадим све што је до мене да кад се у уторак ујутро пробудим и кажем урадио сам све што је до мене. Имамо наговјештаја да се помињу могуће махинације и преваре на гласању. Желимо да се заштитимо и не будемо преварени, а никога нећемо варати. Делегати ће одлучити и ако је њима бољи Миле Ковачевић онда у реду, нема проблема с тим они су тако одлучили. Да се воде избори на генералном нивоу гдје би сви представници клубова имали право гласа побиједио бих без проблема. Не желим да се изборна скупштина претвори у фарсу већ да буде одржана на људски и демократски начин. Имаћемо своје захтјеве и тражити да буду испуњени.

Неће прихватити функцију

* ГЛАС: У случају да изгубите да ли бисте прихватили неку функцију у ФС РС?

ЈЕЛИЋ: Тешко је сада о томе причати и става сам да не можемо заједно, јер је то политика и не подржавам оно што они раде и мислим да имам бољи начин да то одрадим. Имао сам неких понуда, али с друге стране не би било фер према онима које сам повео за мном "у рат" па да ми кажу да сам се "увалио" и њих оставио на цједилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана