Пекала побједник трке „Београд-Бањалука“

Дарко Драгичевић
Пекала побједник трке „Београд-Бањалука“

Бициклиста Сантик Вибатека Пјотр Пекала побједник је 18. издања бициклистичке трке „Београд – Бањалука“ пошто је у посљедњој етапи од Добоја до Бањалуке одбранио мајицу у бојама Републике Српске, док је на циљу у Бањалуци најбржи био Радослав Фратчак из Востера.

Фантастично издање трке данас је добило велико финале.

Велики број гледалаца од старта у Добоју, дуж аутопута „9. јануар“, те на циљу у Бањалуци дали су одличан шлагворт за кругове у највећем граду Српске.

Група од скоро 150 бициклиста компактна је стигла у кругове, а на крају је највише снаге имао Фратчак који је био за нијансу бржи од Филипа Фортина (Молоја Пушбајкерс) и Давидеа Тонеатија, члана Астане.

Ипак, највише задовољства имали су момци из Сантик Вибатека који су однијели и тимску побједу, а као појединац овај пут искочио је Пекала.

Пољски бициклиста одрадио је фантастичан посао на трећој етапи, а данас је прилично рутински сачувао укупну побједу.

- Ово је остварење мог сна. Било је фантастично иако је трка била врло тешка. Био сам свјестан да сам близу циља након јучерашње побједе, али нисмо смјели да се опустимо до самог краја - рекао је Пекала.

Он је поред мајице у бојама Српске кући понио и плаву јер је доминирао на брдским циљевима током све четири етапе.

Помоћник министра за спорт Марио Ђуран бијелу мајицу намијењену најбољем младом возачу обукао је Јаки Маролту из словеначке Саве, док је црвену мајицу за најбољег спринтера на грудима однио Алберт Гатеман из екипе Беноти. 

Велике заслуге што је данас био прави празник у Бањалуци иду на рачун предсједника Скупштине града Бањалука Љубе Нинковића.

- Уживао сам током кругова које су бициклисти возили улицама нашег града и још једном се увјерио да је ова трка нешто што треба Бањалуци и Републици Српској, као и јачању наших веза са Србијом. Велики број наших суграђана на циљу говори да је трка један од симбола Бањалуке – нагласио је Нинковић.

Директор трке Владимир Куваља срећан је што је претходних пет дана протекло у најбољем реду и нагласио да је овај догађај показао колико је велики.

- Уопште није било лако организовати све на оваквом нивоу, али смо успјели захваљујући преданом раду мог тима. Наравно, ништа не би било могуће без велике подршке институција Србије и Републике Српске, ресорних министарстава, као и градова кроз које трка пролази. Срећан сам што из године у годину имамо више општина које желе да буду домаћини старта и циља. Већ сада се окрећемо плановима за идуће издање трке пошто је ово врло комплексан догађај и, да тако кажем, „жив“ током свих 365 дана – нагласио је Куваља.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана