Орлови у Борику

Душан Репија
Орлови у Борику

Бањалука - Меч рукометних репрезентација Републике Српске и Србије могао би да буде одигран до краја ове године у Бањалуци. Челници два савеза ће у мају послати писмо Европској рукометној федерацији (EHF) са молбом да одобрио овај дуел.

Ово је заједничка одлука донесена на Скупштини РСС, која је одржана у уторак навече у Београду. Предсједник Рукометног савеза Србије Велимир Марјановић позвао се на дозволу коју је EHF дао Косову да може да игра пријатељске мечеве.

- Ако ће Косово играти пријатељске утакмице, играће и Република Српска и Крим! EHF мора да зна да, ако се крше правила, настаје хаос. Или се правила морају редефинисати. Све ћемо то изнијети у писму EHF-у, а позивајући се на правила МОК-а, УН, Статут EHF-а - рекао је Марјановић.

Он је додао да Рукометни савез Србије не жели да се мијеша у политику, али да је немогуће да се исте ствари третирају другачије.

- Не дирамо у суверенитете земаља, али не видим зашто не би било дозвољено да се рукомет у Републици Српској даље развија, ако је то дозвољено Косову. Морамо да се боримо за своја права. Борба ће бити тешка, али морамо да покушавамо, јер ако не будемо упорни, нећемо ни успјети - рекао је Марјановић.

Ове ријечи потврдио је и предсједник РСРС Здравко Миличевић.

- У мају ћемо упутити писмо EHF-у да нам одобре меч против Србије, с циљем популаризације рукомета у Републици Српској. Кад може Косово да игра, можемо и ми. Знамо какву подршку је имала јуниорска репрезентација Србије на Свјетском првенству у Бањалуци 2013. године и знамо да би меч двије репрезентације поново привукао велику пажњу - рекао је Миличевић.

Он је истакао да ће овај меч бити одигран без обзира на одлуку EHF-а, а уколико буде негативна, репрезентације ће наступити под именима Бањалуке и Београда или слично, како меч не би изазвао санкције према РС Србије.

Оно што је сигурно договорено јесте ревијални турнир по два најбоља тима Србије и Републике Српске, који ће у јуну у Бањалуци играти за титулу свесрпског првака.

- На њему ће учествовати Борац и друга најбоља екипа из РС, а како сада ствари стоје, то су Дервента или Слога из Добоја, а из Србије ће то вјероватно бити Партизан и Војводина. Тако бисмо добили најбољи клуб на српским просторима, пошто ми у рукомету настојимо да постанемо једно, за нас не постоје границе - закључио је Миличевић.

Скупштина

Здравко Миличевић је истакао да ће Скупштина Рукометног савеза Републике Српске бити одржана у априлу и да ће тада и дефинитивно усвојити приједлог за меч двије репрезентације.

- Надам се да неће бити проблема, баш као ни на Скупштини Рукометног савеза Србије, која је једногласно усвојила приједлог - рекао је Миличевић.

Селектор

Селекција Републике Српске тренутно нема селектора, али први човјек савеза Здравко Миличевић се не брине.

- Имамо много квалитетних рукометних стручњака и неће бити велики проблем да изаберемо селектора. Велика је част предводити селекцију Републике Српске на оваквом мечу и вјерујем да ће одабрани кандидат прихватити улогу - рекао је Миличевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана