Орлови, хвала и срећно

Душан Репија
Орлови, хвала и срећно

Бањалука - Спектаклом који се не памти у дворани "Борик" грађани Републике Српске испратили су кошаркаше Србије на Европско првенство, а они су им се одужили тријумфом против Словеније 95:88, послије продужетака.

Препуна дворана, у којој се накрцало цијелих 5.000 навијача, није могла да пожели више, а "орлови" и "змајчеки" као да су им се хтјели одужити са додатних пет минута игре, пошто је на семафору послије 40. минута стајало 84:84. Публика је у потпуности задовољена, пошто су момци Александра Ђорђевића у додатних пет минута завршили посао на најбољи начин и са побједом завршили припреме за Евробаскет, који почиње 5. септембра. "Шампиони, шампиони, "Србија, Србија" орило се готово цијели меч са трибина, а посебно у тренуцима када су Милош Теодосић и другови хватали прикључак за изузетно расположеним ривалом. Изгледа да су "орлови" у почетку били импресионирани амбијентом и помало сагорјели у жељи да се публици одуже на најбољи начин, што су Словенци искористили и средином друге четвртине имали +14 (17:31), Ипак, Србија је у финишу успјела да смањи на четири поена (38:42). Чинило се да су "орлови" у трећем периоду сломили Словенце, одличан је у тим тренуцима био Мирослав Радуљица, а прикључили су му се Зоран Ерцег и Немања Недовић. Када је Србија повела са 73:64, атмосфера је доведена до тачке кључања, али су Словенци брзо одговорили, те тројкама Јаке Блажича и Саше Загорца утишали дворану за 78:79. Ипак, отишло се у продужетке, а Немања Бјелица и Ерцег узели су ствари у своје руке и серијом 6:0 дефинитивно преломили меч. Да је неко у тим тренуцима мјерио децибеле, вјероватно би они били неколико пута већи од дозвољених. У финишу продужетка није било човјека у дворани који је сједио на свом мјесту, а по завршетку утакмице цијела дворана, почевши од југа, преко запада, сјевера до истока, узвикивала је "Србија, Србија"... Тешко да би "орлови" негдје друго имали већу подршку и на бољи начин били испраћени на такмичење на којем не крију да желе бар финале, које гарантује наступ на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

- Из свег срца желим да захвалим публици која нас је дочекала на најсрдачнији начин и то је нешто што је речима тешко описати. Мало ко нас је дочекао са оволико љубави и емоција, те ће сви ово памтити до краја живота. Можда је то био разлог нашег слабијег почетака, мада не желим да верујем у то, јер је публика била апсолутно на нашој страни и носила нас све време - рекао је Ђорђевић.

Србија је у два дана два пута савладала Словенију, али је меч у Бањалуци био много компликованији од оног у Љубљани, гдје је уписала рутинску побједу (79:70).

- Словенија је одлично припремила утакмицу извукавши поуке из прве утакмице против нас. Имамо још неколико играча који су изашли из повреда, те се враћају и траже и још нису спремни онолико колико је потребно, тако да су нормални падови у игри. Словенија је покушала да нас нападне атипичним петоркама са Јуром Балажичем као јединим високим играчем који је покушао да одговори на нашу брзину и висину у рекету - рекао је Ђорђевић.

Велики проблем у игри Србије била су слободна бацања, којих су промашили чак 17 од 51, а "шкрипало" је и у организацији игре у тренуцима када је ван паркета био Теодосић, пошто је други плејмејкер Стефан Марковић пропустио меч због лакше повреде.

- Неки играчи могу много боље и техничке и индивидуалне ствари, које морају да решавају по аутоматизму. То је јако тешко научити у кратком времену. Брину ме и спољни играчи и њихов одлучност и још већ агресивност борбе и неки играчи који нису били прошле године у екипи, то не сме да се понови и неки морају да схвате да првенство брзо почиње и да немају исту улогу као у клубовима - помало забринуто је рекао Ђорђевић.

Ипак, у игри Србије било је и позитивних ствари.

- Задовољан сам појединачном игром Бјелице, који је добро одиграо, Ерцег се враћа у ритам, Радуљица је добар офанзивно, одбрамбено не, Огњен Кузмић је одлично одиграо. Имамо још времена да поправимо ствари и верујем да ће све бити у најбољем реду до 5. септембра, када се састајемо са Шпанијом - закључио је Ђорђевић.

Све је у "Борику" било на нивоу, организација, навијање, атмосфера, игра, на крају крајева, побједа Србије, којом су "орлови" ухватили прави курс за предстојећа искушења. Срећно!

Атмосфера

Дворана "Борик" била је испуњена до посљедњег мјеста сат и по прије меча, а навијање је почело четрдесетак минута прије првог звиждука судије. "Србија, Србија" одјекивало је бањалучким храмом спорта, а када су на терен изашли момци из групе " THC la Familia

" и почели сада већ чувену химну "Играј и победи", настао је прави хаос. Када су момци уз помоћ публике стигли отприлике на средину пјесме, из тунела су истрчали кошаркаши Србије. Капитен Милош Теодосић повео је дружину, која је отпоздрављала крцатим трибинама, а све послије тога било је као у сну.

 

Овације Ђорђевићу

Прва звијезда кошаркашке репрезентације Србије дефинитивно је селектор Александар Ђорђевић. Некада сјајни кошаркаш, чувен прије свега по тројкама против Хувентуда и Хрватске, те рафалу у финалу Евробаскета 1995. године против Литваније, добио је највеће овације публике, на десетак минута прије почетка меча. Увијек смирен и сталожен, поклонио се препуној дворани, ставио руку на срце и показао колико му значи невјероватна подршка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана