Од данас званично – Хала спортова Ранко Жеравица

Танјуг
Од данас званично – Хала спортова Ранко Жеравица

Београд - Спомен плоча са ликом легендарног тренера Ранка Жеравице постављена је на Хали спортова на Новом Београду, која ће убудуће носити његово име.

Спомен плочу су открили предсједник општине Нови Београд Александар Шапић, први човјек Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас, потпредсједник КСС Дејан Томашевић и супруга Зага Жеравица.

Приједлог КСС брзо је прошао процедуру општине Нови Београд како би позната хала носила име тренера који је управо у њој правио одличне резултате са Партизаном.

"Најмање што смо могли је да брзо одговоримо на предлог КСС. Ако неће брзо да реагује бивши спортиста, онда не знам ко ће. Позвао бих да сви спортски објекти у земљи добију назив неког нашег истакнутог спортисте у иностранству. То је мој јавни предлог и надам се да ће бити позитивно одговорен", рекао је Шапић.

Томашевић се захвалио општини Нови Београд што је усвојила иницијативу Савеза.

"Ранко је био један од твораца кошарке после рата. Из личног искуства знам колики је утицај имао у Европи", поручио је Томашевић.

Скупу су присуствовали и први човјек КК Црвена звезда Небојша Човић, директор ‘црвено-бијелих’ Давор Ристовић, директор Партизана Млађан Шилобад, легендарни кошаркашк Зоран Мока Славнић, познати тренер Владе Ђуровић и многи други

Жеравица, који је преминуо у октобру прошле године, са селекцијом Југославије освојио је златну медаљу на Олимпијским играма 1980. године и Свјетско првенство десет година раније у Љубљани. Такође, као селектор је освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма 1968, Свјетском првенству годину дана раније, као и на Европским шампионатима 1969. и 1971. године. Имао је и једну бронзу, са Свјетског првенства 1982. године.

У клупској каријери водио је Партизан у четири наврата, Црвену звезду у два мандата, а био је и тренер Барселоне, Пупе, Наполија, Сплита, Казерте, Сарагосе...

Године 2007. примљен је у Кућу славних Светске кошаркашке федерације (FIBA).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана