Новак: Дејвис куп да буде као Мундијал

Б92

Српски тенисер Новак Ђоковић рекао је да се залаже за промјену формата Дејвис купа и изнео свој предлог по којем би то такмичење било као Мундијал у фудбалу.

Најбољи тенисери свијета посљедњих година су више пута истакли да би елитно такмичење требало другачије да изгледа, пошто не могу увијек да га уклопе у своје обавезе на ATP туру.

Ђоковић је тако истакао да је тешко играти Дејвис куп када стигнете до завршнице Вимблдона или US Опена, пошто такмичење почиње само неколико дана касније и игра се на различитим подлогама и у другим временске оне.

"Распоред Дејвис купа је лош за најбоље тенисере на свету. Постоје одређени проблеми и по питању распореда ATP тура и Грен слемова, а проблем је што имамо два владајућа тела која су независна. ATP не може да уради ништа о Дејвис купу и Грен слемовима, нити ITF може о осталим турнирима", нагласио Ђоковић.

Управо због тога су се најбољи тенисери побунили, посебно јер желе да играју и за своје репрезентације, не само за себе.

"Не желим то само ја, многи играчи су тражили промене. Већ је било разговора, надам се да ITF схвата да најбољи играчи желе да играју у Дејвис купу сваке године, јер је у томе и поента. Многи људи који не прате много тенис ни не схватају шта је Дејвис куп, али то је једино тимско такмичење и зашто то не бисмо искористили и направили неки формат који би значио, ето као што је Светско првенство у фудбалу. Можда да имамо двонедељно такмичење сваке године или на сваке две, на којем би 16 тимова било подељено у четири групе, које би се играле на различитим местима, а потом се најбољи тимови нашли на ‘фајнал фору’", истакао је Ђоковић.

Први рекет свијета је истакао да је важно привући најбоље играче, због атрактивности такмичења, а као пример је истакао да су прошле године у Дејвис купу од најбоље десеторице играли само Роџер Федерер и Станислас Вавринка за Швајцарску.

"Важно је привући најбоље јер сви волимо да играмо за своје земљ, како на Олимпијским игрмаа, тако и у Дејвис купу.Али, то не можете стално, имате Дејвис куп после Вимблдона и US Опена, ако сте играли саму завршницу у кратком временском периоду мењате временске зоне и подлоге и то је велики ризик. Али, упркос томе и даље желите да играте. И ја то радим, јер уживам. Осећам да ми је та титула коју сам освојио са Србијом 2010. године донела много самопоуздања, нову енергију и срећу", рекао је Ђоковић.

По питању генералних промјена у тенису, Ђоковић је истакао да је увијек за тај-брејк у петом сету у сваком такмичењу, као и због напретка спорта он мора и да се мијења.

"Како напредујемо као спорт, сви треба да размислимо о појединим променама. Наравно, не треба да промените све, јер тенис има велику традицију, интегритет, и због тога је цењен у свету, али верујем да постоји простор за промене. Распоред је годинама исти, али би Аустралијан Опен требало да буде неколико недеља касније. Мислим да није добро започети сезону баш Грен слемом, а она практично још није ни почела и онда имати дугачак период до Ролан Гароса, а потом краћи до Вимблдона. То није пропорцијално, али је такав распоред већ дуго и ми играмо, али сам ја увек за нове расправе, напредак и промене, које би довеле до револуције у тенису", истакао је српски тенисер.

Ђоковић ове недјеље учествује на Мастерсу у Мајамију, а око 22 часа га очекује меч осмине финала против Украјинца Александра Долгополова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана