Нолеманија у Шангају

Агенције
Нолеманија у Шангају

Шангај - Тешко да постоји кутак свијета, осим Србије, гдје је Новак Ђоковић популарнији него у Кини.

Српски ас од првог појављивања у најмногољуднијој земљи свијета има посебну везу са тамошњим становништвом, тако да не треба да чуди што су га обожаваоци почели салијетати још на аеродрому у Шангају.

И док се најбољи тенисер планете у англосаксонском свијету не може мјерити по популарности са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом, а неријетко се нађе и на удару публике, у Кини је ситуација потпуно другачија.

Видјело се да му такав однос са навијачима изузетно одговара јер је славио у 11 финала које је играо на тлу Азије. Шест пута је освојио титулу у Пекингу, четири пута у Шангају, а прије неколико дана до краја је отишао на турниру у Токију, гдје је први пут наступио.

И у престоници Јапана имао је велику подршку навијача, а потпуно одушевљење настало је када им се обратио са неколико ријечи на јапанском језику. 

Много присталица окупило се на његовом првом тренингу у Шангају, али и на мечу првог кола дублова, гдје је са Филипом Крајиновићем савладао Кевина Кравица и Андреаса Миса са 6:3, 3:6, 10:3.

Ипак, много важнија је сингл конкуренција, а први ривал на путу ка одбрани круне данас ће му бити млади Канађанин Денис Шаповалов, којег је добио у два досадашња одмјеравања снага.

Иако га до краја сезоне чека тежак посао јер треба да одбрани 2.600 поена како би остао на челу АТП листе, Ђоковић већ размишља о наступу на Олимпијским играма идуће године, те понавља да ће настојати да дође до злата које му недостаје, уз услов да буде здрав и потпуно спреман за наступ.

- Наша сезона је дуга и препуна турнира. Мораћу да будем здрав, а мој наступ на Играма зависиће од резултата на Вимблдону, распореда и породичних обавеза. Претходни пут у Рију сам био повређен и нисам био у форми. Волео бих да стигнем до финала, да одем даље него у Пекингу. Борићу се за златну медаљу, заиста је посебан осећај представљати своју земљу на таквом, историјски значајном догађају - рекао је Ђоковић.

 

Федерер сигуран

Трећи тенисер свијета Роџер Федерер није имао проблема у другом колу мастерса у Шангају јер је са 6:2, 7:6 савладао Алберта Рамоса из Шпаније.

Послије Миомира Кецмановића и Филипа Крајиновића, турнир је у првом колу завршио и Душан Лајовић, од којег је бољи био амерички џин Рајли Опелка са 6:4, 6:3. Највећи скалп од повратка на терен скинуо је Енди Мареј, који је послије велике борбе у три сета добио Фабија Фоњинија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана