Њемачки медији тјерају селектора послије дебакла од Шпаније: Лев мора да плати понижење

Дејан Марић
Њемачки медији тјерају селектора послије дебакла од Шпаније: Лев мора да плати понижење

БЕРЛИН - Јоаким Лев мора да оде са мјеста селектора фудбалске репрезентације! Ово је неподијељено мишљење најугледнијих њемачких медија након што је Елф разбијен у Севиљи, гдје је Шпанија славила са помало невјероватних 6:0.

“Панцери” су тако изједначили неславни рекорд из 1931, када су истим резултатом поклекли против Аустрије. Па ипак, то је био пријатељски дуел. Ово је најубједљивији пораз у такмичарским утакмицама, након 3:8 у окршају са Мађарима 1954.

Да ствар по Лева буде још гора, Нијемци су против “црвене фурије” извели практично најјачи састав. Напад су предводили Тимо Вернер, Лирој Сане, Серж Гнабри, у вези су играли Тони Крос, Леон Горецка, Илкај Гундоган, док је једино одбрана на челу са Мануелом Нојером била “шарена”, што због повреда што због селекторових одлука.

Зато и не чуди што су медији рафалном паљбом ударили на национални тим. Новинар државне телевизије ЗДФ Бела Рети у свом коментару је устврдио да је Лев подбацио са својим концептом, описујући севиљски дебакл као понижење.

- И када је Њемачка побиједила Бразил 7:1, Фелипе Сколари је морао да оде. За Лева нема повратка. Сљедећа утакмица је за свега четири мјесеца. Потребан је нови тренер који ће преокренути ствари - написао је Рети.

Елф је примио 13 голова у шест дуела, у Севиљи није ни “поентирао” па се многи питају да ли су Матс Хумелс и Томас Милер прерано отписани. Главни и одговорни уредник “Шпорт 1” Пит Готшалк нема дилему.

- Савез не смије остати слијеп на севиљску срамоту. Овај дебакл мора да има посљедице. Ако у њемачкој кући фудбала не виде да репрезентација пада у амбис, онда ни ДФБ не може бити спасен - јасан је Готшалк.

У угледном “Шпиглу” су навели да је нација помислила како је репрезентација на путу повратка на кров свијета након 12 мечева без пораза. А онда је дошла “фурија” и све покварила:

- Као кугла за рушење у 90 минута је уништила све што је грађено од Свјетског купа 2018.

У критичком осврту тиражног “Билда” цитиран је тим менаџер Оливер Бирхоф који је поручио да Левов статус није угрожен. А потом је и сам селектор упитан да ли се плаши за свој посао.

- Морате да питате друге. Не могу сада да одговорим на то - закључио је Лев.

На крову свијета

Јоаким Лев није имао претјерано успјешну каријеру ни као играч ни као тренер, све док игром случаја није добио шансу да самостално води Елф. У стручни штаб “панцера” довео га је Јирген Клинсман 2004. Тандем је заједно радио двије године, а када је Клинсман дигао сидро, Јоги је промовисан у селектора. Врхунац је доживио на Мундијалу у Бразилу 2014, када је отишао до краја. Са СП има још и треће мјесто из Јужне Африке, европско сребро и двије бронзе те злато са Купа конфедерација у Русији 2017.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана