Никола Бјелајац, пливач из Бањалуке: Арена гори од навијања

Данијел Радујковић
Никола Бјелајац, пливач из Бањалуке: Арена гори од навијања

Будимпешта - Одлазак на Свјетско првенство велика је ствар за сваког спортисту, а укрстити копља са најбољим такмичарима у својој дисциплини је непроцјењиво искуство за даљи напредак и развој. Управо у таквој ситуацији је млади пливач из Бањалуке Никола Бјелајац (19), који се налази на првенству свијета у Будимпешти.

Пливач Олимпа има велики потенцијал, до сада је освојио много медаља на домаћим и међународним такмичењима, а учешће на Свјетском првенству за сениоре круна је досадашње каријере. То ће му бити дебитантски наступ на највећој смотри. Већ неколико дана је у Будимпешти гдје се спрема за трку на 50 слободно, која је на програму сутра. За сада је презадовољан условима за тренирање и атмосфером у главном граду Мађарске који живи за првенство.

- Стварно је предобро, поготово кад Мађари пливају. Домаћа публика буквално "запали" арену. Никад нисам видио више навијача на пливању, јер је арена капацитета 12.000 мјеста и пуна је. На распливавању су сви пливачи заједно па сам тренирао неколико пута у прузи са америчким репрезентативцима, као и руским и француским - описао је Бјелајац утиске са првенства.

Он је недавно два пута обарао рекорд БиХ на 50 слободно и у доброј форми дочекује квалификације. Млади пливач је први човјек из БиХ који је ову дионицу испливао за мање од 23 секунде. Нада се да би на првенству могао чак и брже од 22,84, а имаће паклену конкуренцију у још 124 најбржа пливача свијета.

- Надам се да ћу добро пливати, јер имам мало трему, а није лако пливати кад вас гледа минимално осам хиљада људи. Конкуренција на 50 слободно је уједно и најјача на такмичењу, има више од стотину пливача. У историји никад није била јача конкуренција. Надам се да ћу бити у првој половини, поготово јер сам један од најмлађих такмичара - истакао је Бјелајац.

Амина Кајтаз

Поред Николе Бјелајца, још двоје пливача из БиХ отишло је на Свјетско првенство, а то су Ади Мешетовић и Амина Кајтаз. Они су већ наступали првог дана такмичења, гдје је Мешетовић био 40. на 50 метара делфин, док је Кајтазова завршила 29. на 100 делфин. Пливачица Вележа из Мостара сутра ће наступати у квалификацијама на 50 делфин. Што се тиче српских пливача, Велимир Стјепановић је изборио пласман у полуфинале на 100 метара слободно и за финале се борио синоћ, док је Стефан Шорак на 200 мјешовито завршио на 29. мјесту у квалификацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана