Модрић Мамиће шаље у затвор?

Агенције
Модрић Мамиће шаље у затвор?

Загреб - Фудбалер Реала Лука Модрић тајно је испитан у склопу истраге против функционера Динама и Фудбалског савеза Хрватске (НХС) Здравка и Зорана Мамића.

Браћа Мамић се терете за вишемилионске малверзације, а кључни свједок требало би да буде Модрић, јер се сумња да је Здравко Мамић управо преко његовог трансфера у Тотенхем 2009. године опрао новац извучен из Динама. Информацију је објавио "Јутарњи лист", позивајући се на више незваничних извора блиских истрази, а све се десило у недјељу далеко од очију јавности. Наводно је приликом трансфера Модрића први човјек Динама за себе задржао 52 милиона куна (6,9 милиона евра), а Модрић је при томе потписао антидатирани анекс уговора којим се Динамо на његов рачун одриче половине новца од трансфера. Пошто му је Динамо исплатио 66,9 милиона куна (8,9 милиона евра), Модрић је наводно 6,9 милиона евра предао разним члановима породице Мамић.

Уред за сузбијање корупције и организованог криминалитета (УСКОК) ове оптужбе покушао је да докаже и извјештајима о преносу новца из којих је произлазила подударност истих шалтера у банци и времена исплата Модрићу са уплатама већих износа новца од некога из породице Мамић. Дакле, када би Модрић подизао новац, неко од Мамића би минут касније на истом шалтеру на свој рачун уплаћивао понекад и исте износе новца. Истрага против челника Динама покренута је почетком јула због сумње да је утајом пореза, али и другим незаконитостима, Динамо оштећен за готово 15,6 милиона евра, а државни буџет за око 1,6 милиона евра. Од тога Здравко Мамић осумњичен је да је незаконито извукао најмање 6,9, а Зоран пет милиона евра. Истрагом су обухваћени и извршни предсједник ХНС-а Дамир Врбановић и порезник Милан Пернат. Браћа Мамић и Врбановић због истраге су завршили у истражном затвору из којег су пуштени средином јула када су уплатили кауцију за одбрану са слободе.

 

И Модрић сумњив?

Упркос овима аргументима, пресудно је било шта ће Лука Модрић рећи као свједок. Озбиљно се калкулисало и о његовом статусу свједока, јер чињенице указују да је Модрић помагач у прању новца, те постоји могућност да умјесто свједока играч Реала постане окривљеник. У готово идентичној процесној ситуацији као Модрић је и Дејан Ловрен, али још није познато да ли је он саслушан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана