Младог пливача Николу Бјелајца чека узбудљив финиш Сезоне: Искушења на ЕП, па студије у САД

Данијел Радујковић
Младог пливача Николу Бјелајца чека узбудљив финиш Сезоне: Искушења на ЕП, па студије у САД

Бањалука - Финиш ове године биће веома узбудљив за младог пливача из Бањалуке Николу Бјелајца (19), који ће прво средином децембра учествовати на Европском првенству у малим базенима, па ће након тога пут САД на студије.

Бјелајац је велики таленат потврдио у првој сениорској сезони, у којој је освојио много медаља на домаћим и иностраним такмичењима. Побјеђивао је и најбољег српског пливача Велимира Стјепановића, а посебно је заблистао када је 50 метара слободно испливао за 22,84 секунде, што је нови рекорд БиХ. Учествовао је и на Свјетском првенству у Будимпешти, али за њега сезона још није завршена, иако се ближи децембар. Напротив, за њега сада крећу велике ствари, а прво ће од 13. до 17. децембра у Копенхагену пливати на ЕП и то у три дисциплине, на 50, 100 и 200 слободно.

- Све иде како је планирано, за 14 дана идем на такмичење и мислим да ћу бити спреман. Задовољан сам тренутном формом, а у Данској највише очекујем од наступа на 50 слободно јер ту имам најбољи резултат. Ово ми је први наступ на сениорском ЕП, тек сам улазна година за сениоре и мислим да је сам наступ на првенству велика ствар за мене. Сигурно ће ми искуство са Свјетског првенства у Будимпешти пуно значити, мада је то било у великом базену, гдје сам бољи, али свакако ће ми помоћи што се тиче треме и таквих ствари - истакао је Бјелајац.

Након борбе са најбољим пливачима Европе он би требало да директно из Данске лети у Америку, гдје почиње нову епоху живота. Захваљујући одличним резултатима добио је пуну стипендију признатог Пердју колеџа, гдје ће студирати и наставити да се пливачки усавршава и напредује.

  • У Америци ћу наставити школовање и тренирање, јер сам добио атлетску стипендију. Већ сам био тамо и увјерио се да је све врхунски. Одлазак тамо је велика ствар за мене и баш ми је драго што сам ја изабран од свих. Када сам добио понуду, отишао сам у посјету, видио сам да је све како треба и потписао сам уговор - додао је Бјелајац.

Кандидат за најбољег спортисту

Одлични резултати Николе Бјелајца ове године могли би бити крунисани уласком међу десет најбољих спортиста Републике Српске. Њега је кандидовао Пливачки савез РС, па се тако нашао међу 19 спортиста који ће бити у ужем избору. Бјелајац је прошле године био међу перспективним спортистима РС, а сада има могућност да оде корак даље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана