Младен Жижовић завршио фудбалску каријеру: Мостар се не заборавља

Дарко Пашагић
Младен Жижовић завршио фудбалску каријеру: Мостар се не заборавља

Бањалука - Лијепо ми је било у свим клубовима за које сам наступао, али вријеме проведено у Мостару остаће ми у трајној успомени.

Истакао је ово Младен Жижовић, који је прошле сезоне наступао за бијељински Радник и на њеном крају морао је да донесе тешку одлуку да је фудбалска каријера завршена.

- Пет и по година, колико сам провео у Зрињском, остаће ми у веома лијепој успомени, јер смо сваке сезоне играли у квалификацијама за Лигу шампиона или Лигу Европе. Једном смо били прваци, једном освајачи Купа, једном смо били други и два пута трећи, тако да смо сваке сезоне изборили пласман на међународну сцену. Уз све то, два пута сам за вријеме боравка у Мостару проглашаван најбољим играчем Премијер лиге БиХ - нагласио је Жижовић.

Рођен у Рогатици 27. децембра 1980. године, још као мали је заволио "бубамару" и њој посветио највећи дио досадашњег живота.

- У редовима Младости из родног града прошао сам све старосне категорије. Били смо кадетски прваци Републике Српске 1996, а годину касније и јуниорски вицешампиони. Те 1997. године били смо и финалисти јуниорског Купа БиХ. Тада смо имали сјајну генерацију коју је са клупе предводио тренер Радисав Зековић. За прву екипу Младости, која је тада наступила у Првој лиги Републике Српске, дебитовао сам са 16 година и то, колико се сјећам, у мечу против Слоге из Трна - наставио је Жижовић.

Фудбалски пут га је потом одвео у Радник из Бијељине.

- Већ у дебитантској сезони освојили смо титулу првака Српске, а моје запажене игре послије четири године у Раднику преселиле су ме у Рудар из Угљевика који се те 2002. године пласирао у Премијер лигу БиХ. Било је то вријеме ренесансе фудбала у Угљевику. Све је било подређено Рудару и у дебитантској сезони у бх. елити били смо шести. Ту сам био све до 2005. и свог првог одласка у Мостар - рекао је овај везњак, који је у својој каријери забиљежио и четири наступа за бх. репрезентацију.

Једини инострани ангажман Жижовић је имао у сезони 2010/11. када је носио дрес албанске Тиране.

- И ту могу да се похвалим, јер смо освојили национални Куп и послије седам сушних година донијели први трофеј у један од најбољих и најуспјешнијих албанских клубова. Послије тога вратио сам се још пола године у Зрињски и онда је услиједио позив из бањалучког Борца за који сам наступио три године, а у првој смо играли квалификације за Лигу Европе, гдје смо поражени од Челика из Никшића. Могу да кажем да је и боравак у Бањалуци био веома лијеп, стекао сам много пријатеља и увијек радо долазим у највећи град Српске. Послије тога вратио сам се у редове Радника, гдје сам, ето, и завршио каријеру. Можда и није било овако планирано, али због здравствених разлога одлучио сам да се повучем - истакао је Жижовић.

Његови планови и даље ће бити везани за фудбал.

- Желим да се едукујем на тренерском пољу и већ имам Б лиценцу, а покушаћу да што прије дођем и до А лиценце. Не плашим се пуно за будућност, јер имам завршен економски факултет, тако да могу да радим и неке друге послове, али желио бих да то буде искључиво везано за фудбал - додао је на крају Жижовић, који је одлуком челника Радника прекомандован у стручни штаб овог клуба као један од помоћника тренера Славка Петровића.

Радник у Европи

Пресрећан је што је био дио екипе Радника која је у прошлој сезони пружала одличне партије, а као награда за то стигло је освајање Купа БиХ и први пласман Бијељинаца на међународну сцену.

- Нисмо били у фокусу интересовања, али смо показали да се уз много рада и труда може постићи веома много. Велике заслуге за то припадају свима у клубу, али, наравно, највише предсједнику Младену Крстајићу и тренеру Славку Петровићу. Све што урадимо даље биће велики плус, а вјерујем да Берое није непобједив - нагласио је Жижовић.

Одласци из Бијељине

Младен Жижовић није забринут што је претходних дана велики број играча напустио редове Радника.

- То је сасвим нормална ствар у фудбалу. Добри резултати нису остали незапажени и сасвим је логично да неки играчи добију боље понуде од јачих клубова. Показали смо да је Радник добра средина за напредак и вјерујем да ћемо и у наредној сезони играти запажену улогу иако ће тим бити доста промијењен. Финансијски се не можемо носити са најјачим клубовима у БиХ, али можемо што се тиче рада и тренинга - додао је Жижовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана