Мирослав Берић за Глас Српске: Србија мора до олимпијске визе

Данијел Радујковић
Мирослав Берић за Глас Српске: Србија мора до олимпијске визе

Бањалука - Претходне двије Олимпијаде наши играчи су пропустили, што је превише за једну кошаркашку земљу као што је Србија. Сада имамо јако квалитетан састав и мислим да би на Европском првенству био велики успјех обезбиједити визу за Рио де Жанеиро идуће године.

Ово сматра прослављени српски кошаркаш Мирослав Берић, човјек који зна како се освајају медаље на највећим такмичењима. У својој колекцији има сребро са Олимпијских игара у Атланти 1996. године, сматра да би Србија требало да обезбиједи визу за Игре у Бразилу с обзиром на то какве играче има. Само финалисти Евра избориће визу за Рио, док ће наредне четири селекције играти квалификације.

- Ово Европско првенство чак је значајније од прошлогодишњег Светског зато што је квалификационо за Олимпијске игре, а знамо да је учешће на њима сан сваког спортисте. Претходна два пута смо пропустили што је превише за Србију и сад се надам да ћемо се квалификовати. Био би то успех без обзира што нација сада очекује макар понављање резултата са прошлогодишњег Светског првенства. Сви знамо да ће предстојеће Европско бити још квалитетније. Биће јако тешко, али уверен сам да ће селектор Саша Ђорђевић све то лепо укомпоновати. Не бих да их оптерећујемо причама о медаљи и био бих презадовољан да обезбедимо бар квалификације, јер скоро ниједан од ових играча није осетио драж играња на Играма. Пласман тамо био би пун погодак - казао је Берић.

Ђорђевић је објавио списак од 24 играча уочи почетка припрема за Евро, а по Берићу нема изненађења.

- У односу на прошлогодишњи са Светског првенства сви смо знали да се Ненад Крстић опрашта од репрезентације, а Рашко Катић није позван, тако да је ово мање-више очекивано. Ту су неки нови играчи, Зоран Ерцег који је одличан ове сезоне, ту је Марко Кешељ, Милан Мачван се вратио. Имамо јако квалитетан састав - додао је Берић.

Он сматра да је Црвена звезда ове сезоне заслужено славила у полуфиналу АБА лиге над његовим некадашњим клубом Партизаном, али сматра да су потребне промјене у овом такмичењу.

- Тензије су присутне у сваком дербију јер је улог велики. Партизан је навикао на успехе и тешко су навијачи све поднели, али то је спорт. Паризан је у овом тренутку у далеко лошијој финансијској ситуацију и реално Звезда има бољи састав и заслужено је славила у полуфиналу. Један Макаби у Израелу не освоји титулу па није смак света. Треба гледати напред и превазићи ову ситуацију. Надам се да ће се наћи начин за излазак из кризе. Такође, промене у АБА лиги су неопходне. Та прича је одавно траје и наши клубови, који су водећи годинама, немају скоро никакву управљачку моћ и то мора да се подели на равне части. Надам се да ће тога мора да дође јер онда будућности нема - истакао је Берић.

Пошто је тешка финансијска ситуација клубови продају играче како би преживјели што постаје неизбјежно.

- Играчи су се прије дуже задржавали у домаћим клубовима и самим тим навијачи су се више везивали за њих, правили себи идоле. Сигурно је то велики проблем, међутим тржишта вредност младих талентованих играча расте из дана у дан и клубови су приморани да их прије планираног рока продају због лоше финансијске ситуације. Тако зарађују и клуб опстаје. Уколико би клубови могли да задрже тим неколико година то би била гаранција успеха - истакао је Берић.

Прослављени кошаркаш вјерује да се спрема нешто велико на релацији FIBA - ULEB и вјерује да ће се раздор између ове двије организације ускоро ријешити.

- Испоставило се да је моја посљедња такмичарска сезона у Партизану 2000. године када сам се вратио из иностранства била почетак раздора FIBA и ULEB. FIBA је посљедњих 15 година преспавала. Сви знамо да је ту финансијски аспект одлучујући. Можда сада бољу стартну позицију има FIBA због председника Демирала који је председник Турског кошаркашког савеза, а знамо ко су највећи спонзори ULEBА, "Туркиш ерлајнс" и "Ефес пиво". Посљедњих 15-20 дана влада неко примирје, да ли се шта договара не знам. Нисам упућен, али мислим да ће се нешто велико десити. Уколико дође до отвореног рата мораће клубови да се одлуче на чију ће страну стати. Поновиће се ситуација из 2000. године, коју сам споменуо. Видећемо да ли ће бити неких условљавања, али исто тако уколико FIBA за то нову Евролигу не гарантује ниједно место српским тимовима не видим разлог зашто би отишли тамо - закључио је Берић.

Кампови одлична ствар

Берић је ове године промотер кошаркашког кампа "Хџпо Тхрее Поинтс Јахорина 2015". Он сматра да су кампови одлични за младе кошаркаше.

- На прсте једне руке могли су да се наброје кампови са оваквим условима у време када сам почео играти кошарку. Углавном се све сводило на играње испред зграде и на кошаркашким теренима тако да су данашња деца поласкана што имају овакве услове и прилику да се усавршавају. Сама чињеница да камп траје 14 година показује да се ради веома квалитетно и овај камп има све продуслове да постане дуго дуго познат на овим просторима. Поборник сам оваквих кампова и предлажем свима који воле кошарку да дођу јер могу да науче пуно тога - рекао је Берић.

Најдража медаља са Евра 1995.

Током богате играче каријере Мирослав Берић освојио је двије златне медаље на европским првенствима, један трофеј са Свјетског и сребро са Олимпијских игара.

- Медаље са репрезентацијом су ми најдраже. Свака има своју тежину и вредност, али споменуо бих ту фамозну 1995. годину и то европско злато после санкција и све што се дешавало. То је била једна еуфорија која може тешко да се понови. Ево 2. јула се организујемо да славимо 20 година од тог злата, тако да ће се опет та репрезентација окупити и попети на балкон Скупштине. Сви знамо да је та репрезентација успоставила тај балкон и да је то постало традиционално. После тога је пребачена на Савезну скупштину, али сви знамо шта значи балкон на Градској скупштини - казао је Берић.


Лична карта

Име и презиме: Мирослав Берић

Датум рођења: 20. јануара 1973.

Мјесто рођења: Богатић

Позиција у тиму: Бек шутер

Клубови: Партизан, Тау Керамика, Милер Верона, Паризан, Скаволини, Панелиниос, Азовмаш, Менорка, Хихон, Паризан

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана