Милован Рајевац за Глас Српске: Разочаран у ФСС јер није добио шансу

Душан Репија
Милован Рајевац за Глас Српске: Разочаран у ФСС јер није добио шансу

Бањалука - Фудбалски стручњак Милован Рајевац разочаран је односом људи из ФС Србије према њему и сматра да је заслужио да добије прилику на мјесту селектора "орлова".

Cа репрезентацијом Гане 2010. године био је у четвртфиналу Свјетског првенства, центиметри су га дијелили од уласка међу четири најбоље селекције, али је Асамоа Ђан у 120. минуту погодио пречку са 11 метара, а Уругвај касније имао више среће у пенал рулету. За тај подухват добио је награду најбољег тренера Африке, као и Србије, док се у том тренутку очекивало да ће једног дана сјести на клупу "орлова". Међутим, то се до данас није десило, а шансу су редом добијали Владимир Петровић, Радован Ћурчић, Љубинко Друловић, Дик Адвокат и поново Ћурчић.

- Једину понуду да преузмем Србију имао сам после Јужне Африке, али тада из поштовања према још увек актуелном селектору Радомиру Антићу и свему оном што је урадио нисам желео да прихватим позив. Међутим, Антићевим одласком Србија је упала у кризу, стручњаци су се мењали као на траци, али нико није нашао за сходно да мени укаже шансу. Не кријем да ми је криво, осећам се понижено. Више сам цењен у свету него у матичној земљи - рекао је Рајевац.

Катастрофалан старт у квалификацијама за Европско првенство 2016. године и одлазак Дика Адвоката послије само три меча нису резултати који охрабрују оне којима је Србија у срцу.

- Желим новом селектору Радовану Ћурчићу сву срећу, али мислим да ће бодовни заостатак у квалификацијама тешко надокнадити. Узео је репрезентацију у незгодно време и сматрам да му је било боље да настави са радом у омладинској селекцији, коју је одвео на Европско првенство. Требало је да се докаже и покаже, па да се види да ли је прави за место селектора А репрезентације. Уколико не успе да одведе сениоре у Француску, мислим да ће бити још један у низу олако потрошених стручњака - рекао је Рајевац.

Затим је покушао да детектује проблем због којег Србија на терену већ дуго времена не оправдава потенцијал који има по квалитету играча.

- Свака част Антићу. Одвео је репрезентацију на СП, није имао довољно среће да прође даље, али није проблем у њему што није наставио започетим путем. Ако људе који су нешто направили не ценимо, онда се дешава ово што се дешава. Ево, на пример, Синиша Михајловић је направио много грешака када је преузео кормило, али је током квалификација увидео где је грешио и постепено исправљао грешке. Видело се да је стасао за такмичара, педагога, али када је требало да остане, он је отишао. Тренер је нешто што је најпотребније и за право решење не треба штедети новац, јер ако направите резултат, добићете и новац. Знам колико је ФС Гане профитирао после Мундијала у Јужној Африци. Фудбал је постао бизнис, а очигледно да то код нас неко још увек не схвата - нагласио је Рајевац.

Искусни стручњак је без ангажмана у посљедње три и по године. За то вријеме одбио је бројне понуде надајући се оној правој. Био је кандидат ФС Републике Српске за селектора БиХ, али је предност добио Мехмед Баждаревић.

- Човеку је увек криво када изгуби, али БиХ је изабрала дивног човека, одличног стручњака и од срца му желим да направи добар резултат и одведе репрезентацију на Европско првенство у Француску. Драго ми је да је Српска стала уз мене и то никада нећу да заборавим. Због добро познате ситуације, можда је ова акција унапред била осуђена на пропаст, али верујем да сам изабран да бих одвео БиХ у Француску и наставио континуитет који је започео Сафет Сушић - нагласио је Рајевац.

Поред селекције БиХ, Рајевац се врло често помиње као селектор афричких и азијских земаља.

- Био сам већ договорио повратак на клупу Гане, али су се неке ствари искомпликовале у последњем тренутку. Имам и сада актуелних понуда, али нећу да журим. Из Египта практично имам отворен позив и мислим да у сваком тренутку могу да седнем на клупу те селекције - закључио је Рајевац.

Одбио раднички

Прије мјесец у медијима у Србији име Милована Рајевца било је повезивано са Радничким из Ниша.

- Свака част свима, али клубови ме не интересују. Имао сам понуду Радничког, али, не желећи никога да увредим, мислим да сам на вишем нивоу и желим да останем дамо где припадам - рекао је Рајевац.

 

Каријера

Тренерску каријеру Рајевац је почео 1989. године када је сјео на клупу матичног Борца из Чачка. Затим је радио у Шведској, Њемачкој и Кини, да би се у српски фудбал вратио као в.д. тренера Црвене звезде. У сезони 2006-07. сједио је на клупи Војводине и изборио наступ у Купу UEFA, те у Нови Сад довео Атлетико Мадрид, а сезону касније са Борцем из Чачка поновио исти успјех, те у квалификацијама играо против Ајакса. Врхунац досадашње каријере достигао је као селектор Гане, да би послије тога водио Ал Ахли из Саудијске Арабије и репрезентацију Катара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана