Миљан јака веза између Београда и Бањалуке

Милан Зубовић
Миљан јака веза између Београда и Бањалуке

БАЊАЛУКА - Књигом новинара и писца Томе Марића “Миљан 1930 - 2012”, која ће бити представљена у суботу од 15.30 на Међународном сајму књига у Београду, заокружена је прича о великом фудбалском учитељу и мисионару.

Заједно са Марићевом књигом “Миљан, људи и вријеме”, која је преведена на неколико свјетских језика, својеврсна је прича о вези Београда и Бањалуке, Србије и Републике Српске, не само кроз фудбал, у којем је своје мјесто нашао и “Глас” односно “Глас Српске”.

-  Веза Миљанића и Бањалуке и започела је захваљујући “Гласу” и трајала је све до Миљановог одласка са овог свијета. Један од догађаја који је свему томе кумовао била је и утакмица Југославија - Аустрија 1987. године, када је “Глас”, заједно са градом Бањалука био организатор тог великог спортског догађаја. Југославија је на Градском стадиону пред близу 20 хиљада гледалаца славила са 4:0, а био је то почетак једне нове генерације коју су предводили Драган Стојковић, Сафет Сушић, Рефик Шабанаџовић, Срећко Катанец... “Глас” је тада издао и специјалну публикацију у колору везану за ту утакмицу, а Миљан ју је промовисао у “Гласовој” редакцији гдје су га угостили тадашњи главни и одговорни уредник Антон Касиповић, новинар Узеир Пашалић и ја као уредник спортске редакције. Сачувао сам ту брошуру у којој ми се Миљан потписао уз поруку “Ово ће једнога дана бити вриједан документ какву је све мисију имао фудбал” - рекао је Марић.

Књигу “Миљан 1930 - 2012” коју прате преводи на шпанском и енглеском језику својим текстовима обогатили су фудбалски асови Драган Џајић и Амаро Амансио, историчар из Бањалуке Зоран Пејашиновић, новинарски великани Добривоје Јанковић и Миодраг Симеуновић.

- Књига носи својеврсну поруку Бањалуке, јер је изашла поводом хуманитарне акције Дјеца нам се рађала коју води Влада РС односно Министарство породице, омладине и спорта заједно са фондацијом Дјеца нам се рађала. Цјелокупан приход од књиге биће уплаћен за хуманитарну акцију Дјеца нам се рађала - додао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана