Милионери знају направити милионе

Приредио: Душан Репија
Милионери знају направити милионе

Дортмунд - Осим по лепршавој игри коју је гајио харизматични Јирген Клоп, а наставио његов насљедник Томас Тухел, годинама уназад стекао се утисак да је Борусија Дортмунд ипак пролазна станица за већину играча.

Сви навијачи били су кивни поготово на Бајерн који је одводио највеће звијезде "милионера" практично кад год је пожелио и давао им материјал да пале дресове издајника. Чињеница је да су челници Борусије немоћни пред платежно моћнијим клубовима, али када се мало погледају пословни потези, бројке и нису тако лоше, напротив. Борусија на крају готово сваке сезоне остане без највећих звијезда, али њихов одлазак добро уновчи и што је можда најважније пронађе јефтиније замјене, тако да резултати не трпе превише. Додуше, клуб из Дортмунда већ четири сезоне гледа у леђа Бајерну, али би вјероватно исти сценарио био да су на "Сигнал Идуна парку" остали сви бивши адути овог клуба, јер је понос Баварске прејак. У Борусији су успјели да остану испред остатка конкуренције у Бундеслиги, а поприлично су и профитирали.

Тако је послије шампионске сезоне 2012/13. кофере спаковао Марио Геце за којег је Бајерн искеширао 37 милиона евра. За ту суму у Дортмунд су стигли више него пристојне замјене Хенрик Михтарјан и Пјер-Емерик Обамејанг. У међувремену Геце је мање-више гријао клупу код Пепа Гвардиоле, а његове замјене решетале мреже ривала. Јермен је запао за око Жозеу Мурињу који га је овог љета платио 42 милиона евра, а за 15 милиона мање Борусија је по већ утабаном путу у Дортмунд вратила Гецеа. Претходно су на сличан начин затворили круг са Шинђијем Кагавом, на којем су за двије године одсуства зарадили осам милиона евра, а упола мању суму приходовали су од одласка и повратка Нурија Сахина.

Навијачи су кивни и на дугогодишњег капитена Матса Хумелса, који се овог љета вратио практично у матични Бајерн. Међутим, благајник задовољно трља руке, јер је продаја одличног дефанзивца донијела 38 милиона евра, а прије седам година плаћен је Бајерну свега четири милиона. Овог љета клуб је напустио и Илкај Гундоган који је Манчестер сити и Пепа Гвардиолу коштао 27 милиона евра. Борусија је од три продаје овог љета зарадила 107 милиона евра, али их је утрошила, чини се, рационално. Осим Гецеа, стигли су провјерени Андре Ширле (30 милиона), Себастијан Роде (12) и Марк Бартра (осам). Неће бити ништа чудно уколико за неколико година за десетине милиона евра оду млади, а за европско тржиште ситно плаћени Осман Дембеле, Рафаел Гереиро, Емре Мор и Микел Мерино.

Левандовски

Једна од ријетких звијезда које су отишле из Борусије а да нису напуниле касу је Роберт Левандовски. Одлични нападач сачекао је крај уговора и без и једног евра обештећења прешао у Бајерн на крају сезоне 2014/15.

Бајерн их спасио банкрота

Заокрет у пословању Борусије десио се 2002. године када је клуб био на ивици банкрота. Широј јавности мало је познато да је Борусија тада позајмила новац од Бајерна, да би три године касније дефинитивно скинула мач који је висио над главом. Управа клуба тада се опредијелила да доводи млађе играче, који су у рукама Јиргена Клопа засијали у пуном сјају, а једно вријеме чак били ноћна мора Бајерна.

Пословна политика Борусије

Матс Хумелс

плаћен 4, продат за 38 милиона

Марио Геце

продат за 37, враћен за 26

Хенрик Михтарјан

плаћен 27,5, продат за 42

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана