Миле Ковачевић, актуелни предсједник и кандидат за челног човјека Фудбалског савеза РС: Српска ће играти пријатељске мечеве

Милан Зубовић
Миле Ковачевић, актуелни предсједник и кандидат за челног човјека Фудбалског савеза РС: Српска ће играти пријатељске мечеве

Да не вјерујем у побједу, не бих ни трчао ову трку. Потрудићу се да поново тријумфујем, останем на челу Савеза и наставим причу коју сам започео прије девет година - изјавио је предсједник Фудбалског савеза Републике Српске Миле Ковачевић за "Глас Српске".

Њему истиче четворогодишњи мандат, а на мјесто челног човјека Савеза дошао је 30. новембра 2007. године умјесто преминулог Милана Јелића.

* ГЛАС: На шта сте посебно поносни из протеклог мандата?

КОВАЧЕВИЋ: Поносан сам на 380 клубова који функционишу у породици ФС РС, на реорганизовану Прву лигу РС, на двије друге лиге, четири регионалне, те бројне подручне и општинске лиге. Ове четири године послујемо позитивно, број клубова расте, а наш струковни савез има више клубова и чланица него сви осталих 25 савеза заједно. Сваку годину завршили смо без марке дуга према добављачима и помогли клубовима. Из буџета од 750.000 марака клубовима смо вратили 54 одсто средстава из 2015. године. Девет година нисмо повећавали котизације и обавезе према службеним лицима. Нашли смо спонзора Прве лиге која се игра "селект" лоптама. Чињеница је да се клубови не гасе већ расту у изузетно тешким околностима. Поносан сам на омладинске селекције РС које под нашим обиљежјима излазе у свијет и представљају РС. Такмиче се на врло значајним турнирима, гдје се појављује стотине екипа које нас препознају са којег подручја долазимо, а освајали смо прва и друга мјеста.

* ГЛАС: Омладинске репрезентације РС играју на турнирима. Кад можемо очекивати наступ сениора?

КОВАЧЕВИЋ: Нисмо у пуном капацитету чланови УЕФА и ФИФА већ партиципирамо и имамо неку врсту признања кроз ФС БиХ. Са 33 одсто наших гласова изборили смо се на нивоу ФС БиХ да једногласно добијемо дозволу да играмо утакмицу са Србијом. ФСС је тражио ексклузивитет прве утакмице и на неки начин били смо таоци те приче. Наше могућности су се исцрпиле причом о добијању дозволе на нивоу ФС БиХ. Тај дио приче требало је да настави ФСС, али су они били оптерећени хипотеком Косова и због тога није било довољно иницијативе да се утакмица одигра. Сада те хипотеке нема, Косово је добило неку врсту међународног признања и надамо се ће се та прича реализовати.

* ГЛАС: Уколико Србија не пристане да игра са Републиком Српском, хоћете ли тражити друга рјешења?

КОВАЧЕВИЋ: Ексклузивитет првог наступа наше репрезентације нећемо потрошити на било који клуб, неку регију или нижи ниво, већ ту причу желимо да испричамо на најбољи могући начин, са А селекцијом неке државе. Поносан сам на чињеницу да је ово руководство започело ту причу, нико прије овог руководства, односно мене као предсједника, није размишљао о томе и све се закотрљало 2007. године када сам дошао на чело Савеза.

* ГЛАС: Опозиција Вам највише замјера испадање четири клуба из РС из Премијер лиге БиХ прошле сезоне. Како то коментаришете?

КОВАЧЕВИЋ: Ниједан Савез не организује клубове. Немамо право да се мијешамо у рад клубова. Створили смо услове и нико на нивоу ФС БиХ није судио аут против наших клубова. Тражити разлог лоше позиције у ФС БиХ и причати теорије завјере, које су нам склоне кад немамо аргумената, те говорити да су сви против нас је ван сваке памети. Нисам могао саставити тим, стручни штаб, довести играче, контролисати плаћања, огромне дубиозе, јер то Статут ФС РС не дозвољава. Кад би дозволио, не бих то радио јер ме то не интересује. Нисмо имали никаквог утицаја на испадање наших клубова, уз напомену да су они били сагласни и тражили смањење лиге, а сада им то смета. Разлоге посртања тражити у ФС РС скроз је дегутантно.

Планови

* ГЛАС: Који су Ваши планови за идуће четири године?

КОВАЧЕВИЋ: Уколико ми делегати дају подршку, верификујући оно што смо урадили у претходном периоду, и побиједим 26. септембра, Савез ће наставити јачати у свим сегментима. Ствараћемо претпоставке да јачамо у склопу наших овлашћења на нивоу ФС БиХ. Помоћи ћемо да клубови имају све претпоставке да се такмиче и нормално раде са омладинским категоријама. Репрезентација је помоћ клубовима јер ако имате брушен или небрушен дијамант који тавори негдје у подруму и не изађе у свијет да га неко види, он нема никакву цијену.

Понуда Јелићу

* ГЛАС: Противкандидат ће Вам бити Петар Јелић, син Вашег претходника на челу Савеза. Како коментаришете ту помало необичну ситуацију?

КОВАЧЕВИЋ: Људске судбине су неразјашњене и млади Јелић има бројне квалитете који у будућности могу да допринесу да успјешно води ФС РС. Он представља ПФС Бањалука, иако је из Модриче, односно ПФС Добој. О некој понуди да буде дио ФС још је рано разговарати и сигурно је да ће предност имати они који су у овој причи годинама, а ако буде простора, и за њега има мјесто, јер је наша породица широкогруда. Хвала му што смо у предизборној кампањи успјели да останемо достојанствени - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана