Милан Симеуновић, некадашњи голман Црвене звезде: Имењак мало подсјетио на мене

Дарко Пашагић
Милан Симеуновић, некадашњи голман Црвене звезде: Имењак мало подсјетио на мене

Малме - Некадашњи голман Црвене звезде Милан Симеуновић, који је уживо посматрао сусрет на “Паркен стадиону” у Копенхагену, презадовољан је пласманом Београђана у плеј-оф Лиге шампиона и сматра да је јунак сусрета голман “црвено-бијелих” Милан Борјан.

Одбране момка из Книна оне навијаче “црвено-бијелих” који мало дуже прате утакмице клуба са “Маракане” подсјетиле су на чувено финале Купа Југославије 1993. године, када је Симеуновић донио пехар свом тиму. Пред почетак те сезоне стигао је из бањалучког Борца и углавном био резерва Звонку Милојевићу, да би постао јунак финала. Тадашњи тренер Милан Бард Живадиновић увео га је у игру два минута прије краја утакмице, а у трећој серији зауставио је шут Предрага Мијатовића, да би потом у петој серији био прецизан са бијеле тачке, иако је тај пенал требало да изведе Дејан Рамбо Петковић.

- У финалу Купа Југославије тренер Живадиновић убацио ме пред сам крај сусрета. Моји саиграчи били су неодлучни и пристао сам да будем извођач. Прво сам одбранио ударац Мијатовића, а потом у одлучујућој серији савладао Горана Пандуревића и Звезди донео пехар - рекао је Симеуновић.

Популарног “ђавола” навијачи Борца памте као јунака из Фође, када је освојен Митропа куп, јер је у полуфиналу против домаћина одбранио два, а у финалу против Вашуташа један пенал. Сада је изнио низ похвала на рачун момка који га је подсјетио на њега својим бравурама.

- Мој имењак био је величанствен и без премца је јунак сусрета. Поједини голмани у целој каријери не успеју да одбране три пенала, а њему је то пошло за руком у десетак минута. Утакмица као утакмица, биће брзо заборављена, јер је квалитет игре био лош, али добар резултат и узбуђење приликом извођења пенала ће се дуго памтити. Све ме то мало подсетило на сада већ далеку 1993. и то финале, али тада серија није трајала ни приближно оволико и био је само један одбрањен пенал - нагласио је Симеуновић.

Као разлог за велики број неискоришћених пенала, чак девет од 22, сматра слабу психу фудбалера, а не разрован терен на мјесту гдје је требало да буде бијела тачка.

- Свима који су изводили пенале већ после промашаја Марка Марина требало је да буде јасно да морају бити опрезни због лошег терена. Морали су више пажње да посвете стајној нози, јер да је било тако, сигурно би било мање промашаја. Како се изводе пенали, показао је прије свих Бразилац Жандер, чији шут не би одбранила ни три голмана, али и Радован Панков, који је био два пута прецизан - наставио је Симеуновић.

Током каријере често је изводио пенале, а промашио је само један, те је нагласио да је много лакше садашњим голманима.

- Било је то на првенственом мечу Слобода - Борац у Тузли, али смо, на срећу, тај меч на крају добили. Нисам се уопште никада двоумио приликом извођења пенала и када је требало, увек сам био ту. Постоје једноставно голмани којима леже пенали и верујем да сам један од њих. У моје време сјајно је једанаестерце бранио још један чувар мреже Борца, Антон Тончо Јаковљевић. Сматрам да смо били мало хендикепирани у односу на данашње голмане, јер уз помоћ модерне технологије они знају практично све о сваком играчу, па и то како изводе пенале. Тада смо морали само да се ослањамо на сопствени инстинкт - рекао је Симеуновић.

Корак до ЛШ

Симеуновић сматра да Београђани имају солидне шансе да се другу годину заредом домогну Лиге шампиона.

- Очекујем да се до мечева са Јанг Бојсом опораве повређени Ел Фарду Бен и Милан Павков, а надам се да ни силни картони који су додељени звездашима у Копенхагену неће оставити трага, тако да ће Владан Милојевић на располагању имати све играче. Звездина предност могла да би буде недовољна уиграност Швајцараца, који су практично на почетку сезоне, док су “црвено-бели” одиграли већ девет званичних утакмица - рекао је Симеуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана