Меси краљ хет-трикова

Приредио: Василије Радосавац
Меси краљ хет-трикова

Барселона - Фудбалер Барселоне Лионел Меси у побједи свог тима над Рајо Ваљеканом (6:1) остварио је свој 24. хет-трик у Примери, а укупно 32. у свим такмичењима Шпаније.

Аргентински фудбалер тако се нашао на челу угледног друштва, испред Кристијана Роналда, Алфреда ди Стефана, Телма Заре, Едмунда Суареза... Меси је једини играч Барселоне који се нашао међу пет најбољих стријелаца хет-трикова. Сјајног Аргентинца слиједи његов "вјечни" ривал и звијезда Реал Мадрида Кристијано Роналдо и управо су њих двојица још увијек активни фудбалери.

Прекретницом његове каријере показала се сезона 2006/07. када је постао стандардни првотимац каталонског тима и постигао свој први хет-трик и то против Реал Мадрида (3:3), завршивши сезону са 14 голова у 26 наступа у лиги. Меси је играч са највише голова у четири узастопне сезоне Лиге шампиона, а такође држи рекорд у Шпанији са највише хет-трикова у посљедњих пет сезона. У марту 2012. ушао је у историју елитног европског такмичења када је постао први играч који постигао пет голова у једном мечу. У сезони 2011/12. поставио је европски рекорд у свим такмичењима за једну сезону пошто је мреже затресао 73 пута. Такође, исте сезоне поставио је рекорд у Примери када је постигао 50 голова и постао први играч који је икада давао голове и асистирао у шест различитих званичних такмичења у оквиру једне сезоне. У фебруару 2013. постигао је свој 300. погодак за Барселону, а 30. марта 2013. године Меси је постигао гол на 21 узастопној утакмици у Примери, поставши тако први фудбалер у историји који је против сваког професионалног тима тресао мрежу у једној фудбалској лиги. Марта 2014. дао је три гола Реал Мадриду и постао играч са највише хет-трикова у историји "ел класика". У наставку те године Меси је са 27 година постао најмлађи играч који је постигао 250 голова у Примери. Хет-триком против Севиље новембра 2014. године Аргентинац је достигао 253 гола у Примери и постао најбољи стријелац свих времена у Шпанији. Касније тог мјесеца постигао је свој 74. гол у Лиги шампиона и постао њен водећи стријелац свих времена.

Голови

Првој звијезди Барселоне Месију ово је шеста узастопна сезона у којој је постигао више од 40 голова, што нико још до сада није урадио у историји шпанског фудбала. Тренутно је на квоти од 41 гола у свим такмичењима и јури да освоји ове сезоне са каталонским тимом све три титуле.

Меси одлази?

Спортски директор Барселоне Ариједа Браида у разговору за "Еспорт 3" није искључио могућност да Меси оде са "Камп ноуа".

- Имам 30-годишње искуство и контакте широм свијета, те пријатеље у Бразилу, Аргентини и Европи. Када говоримо о Месију, мислим да је незамисливо да он оде, али ако се зна колико новца имају Манчестер сити и ПСЖ, и то може да се догоди. Некада се и чудне ствари дешавају - рекао је Браида.

 

24 - Лионел Меси (Барселона)

23 - Кристијано Роналдо (Реал Мадрид)

22 - Телмо Зара (Атлетик Билбао)

22 - Алфредо ди Стефано (Реал Мадрид)

19 - Едмундо Суарез (Валенсија)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана