Марко Јошило, кошаркаш Игокее, у жријебу Лиге шампиона: Билбаоу улога фаворита групе

Милан Зубовић
Марко Јошило, кошаркаш Игокее, у жријебу Лиге шампиона: Билбаоу улога фаворита групе

МИЕС - Кошаркаши Игокее нису били миљеници среће на жријебу група Лиге шампиона пошто ће у групи Д одмјерити снаге са Билбаом, Бахчешехиром и Нимбурком.

Шпански тим враћа се  на европску сцену након лоших резултата током посљедњих неколико година, а прошле сезоне заузео је девето мјесто Ендеса лиге. Тренера Алекса Мумбура замијенио је Хауме Понсаро, а у екипи су између осталих Ендрју Гаудлок, Дејмијен Инглес, Рафа Луж и Никола Радичевић. Турски представник основан је прије пет година, током којих је направио велики узлет захваљујући великим улагањима. Прошле сезоне освојио је ФИБА Европа куп и сада жели да направи нови искорак. Доведен је Јака Блажич, док су ту још Ленгстон Хол и Џамар Смит који је био МВП Еврокупа 2021. Нимбурк је стари познаник. Прошле сезоне играли су у истој групи, а омјер је био 1:1.

- На први поглед група ми се чини као веома занимљива, иако још не знамо са каквим саставима ће играти све екипе. Многе од њих, па и ми још формирамо тимове и од тога ће зависити начин и квалитет игара. Билбао дјелује као да има предност јер стиже из најјаче лиге и увек има високе амбиције. Турски представник расте сваке године и сигурно не жели само да статира у Лиги шампиона о чему сведоче и појачања која доводи. Нимбурк врло добро знамо, а и он жели корак више у односу на прошлу сезону. Екипе, бар за сада, делују доста изједначене и резултат на утакмицама зависиће од много ствари као што је концентрација, инспирација, умор и још подоста ситница које многи не примећују - рекао је кошаркаш Игокее Марко Јошило.

Трећу сезону заредом тренер Драган Бајић повешће екипу у реномирано европско такмичење у којем је током протекле двије сезоне биљежио сјајне резултате. Прве сезоне се из квалификација пробио до топ 16 фазе, док је прошле стао у бараж за попуну топ 16 фазе. Ни тада нису имали повољне жријебове, али су се изборили са много недаћа.

- Наш трећи наступ није случајан већ је последица доброг рада. Награђени смо за све добре партије до сада, а верујем да ФИБА у нама види екипу која игра лепу и занимљиву кошарку. Поново имамо шансу да се такмичимо са одличним европским клубовима и знамо да нам неће бити нимало лако. Сви тимови желе да прођу даље, тако и ми, а верујем да ћемо успети у томе - додао је Јошило.

Такмичење у новој сезони почеће 4. октобра. Формирано је осам група по четири екипе које ће играти међусобно код куће и у гостима. Након шест кола првопласирани тимови директно ће изборити наступ у другој фази такмичења, док ће други и трећи тимови играти бараж за попуну топ 16 фазе.

Квалификације за ФМП

ФМП ће играти квалификације за Лигу шампиона и ривал у првом колу биће му Бреоган. Шпански представник сјајно је играо прошле сезоне и заузео 11. мјесто на табели у повратничкој сезони међу елитне клубове. Уколико ФМП слави, ривал у другој рунди биће му чешка Опава. Уколико и њих прође у финалу квалификација играће против бољег из мечева Гмунден/Парну Садам-Бакен Берс, а ако тријумфују у квалификацијама заузеће мјесто у групи Е са Дарушафаком, Хапоел Јерусалимом и Лудивигзбургом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана