Марко Јагодић Куриџа, кошарка „Црвене Звезде“ за “Глас Српске”: Енергија и одбрана важнији од свега другог

Милан Зубовић
Марко Јагодић Куриџа, кошарка „Црвене Звезде“ за “Глас Српске”: Енергија и одбрана важнији од свега другог

Био је први Србин који је заиграо за Цибону послије рата са којом је стигао до титуле АБА лиге, а потом наступао у Белгији да би се 2018. вратио у регион и прошле године са Приморском доминантно стигао до пехара у Другој АБА лиги.

 

Финансијске проблеме екипе из Копра и одлазак играча искористила је Црвена звезда па је у своје редове довела Марка Јагодића Куриџу. Долазак 32-годишњег крилног центра изазвао је сумњу код навијача који су се плашили да није дорастао задацима у Евролиги, али их је веома брзо разувјерио. Први наступ у елитном европском такмичењу имао је против Зенита у Русији када је његов тим славио, а он се није уписао међу стријелце, док је деби пред скоро 17.000 домаћих навијача имао против Бајерна (93:63) и својим издањем одушевио навијаче поготово енергијом коју је донио у тим.

ГЛАС: Деби у Евролиги био је против Зенита без запаженијег учинка док сте против Бајерна одиграли одличну утакмицу. Како сте Ви видјели сусрет са екипом из Минхена?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Још сам у фази прилагођавања на нове саиграче, све је ово ново за мене мада је одлично искуство. Сви ми помажу да се што пре прилагодним како играчи тако и тренери. Прва утакмица није била лоша у одбрани мада је најбитније да побеђујемо. Против Бајерна је било нешто сасвим другачије и сви смо били на високом нивоу, па је стигао убедљив тријумф.

ГЛАС: Да ли сте очекивали да прве поене постигнете закуцавањем?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Хахаха... Нисам размишљао о томе. Битно је да одиграм што боље у одбрани и тако помогнем екипи као и да донесем енергију. Ако се отвори прилика за постизање коша знаћу да је искористим. Реално, свако воли да постигне кош, али није ми битна статистика већ допринос екипи.

ГЛАС: Како Вам дјелује играње у Евролиги након двије утакмице?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Физички је много захтевније од било којег такмичења којег сам до сада играо. Ростери су шири, већа је ротација, самим тим и много јачи ритам. То је оно што се разликује док је остало исто као свагде, изађеш на терен и даш све од себе да победиш.

ГЛАС: Како изгледа сарадња са тренером Драганом Шакотом који је један од најискуснијих тренера Евролиге?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: За сада је одлично. Добро играмо, даје ми доста минута иако сам тек стигао на чему сам му захвалан и дајем максимум да му се реванширам на терену и оправдам пружену шансу.

ГЛАС: Када сте добили понуду да ли сте размишљали хоћете ли је прихватити или не?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Звезда кад зове нема размишљања већ прихваташ понуду. Била је ово прилика која се не пропушта и у целој причи није било размишљања, поготово не за неког у мојим годинама. Сан свих кошаркаша када почињеш да тренираш је да играш у Звезди и трудиш се да оствариш тај циљ. Мало сам ишао околним путем, али сам на крају завршио тамо где сам хтео.

ГЛАС: Обзиром да имате 32 године да ли је постојала бојазан да нећете испунити тај циљ и заиграти за Црвену звезду?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Помишљао сам на то, али нада је увек постајала. Увек имате амбиције и жељу да играте у што бољем клубу, а све док играте нећете их се одрећи јер кад их се одрекнете онда је време за пензију.

ГЛАС: Да ли било страха или треме приликом доласка у клуб?

ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Сваки долазак у нови клуб је одлазак у непознато. Ипак, знам шта могу да дам и да шта тренери воле код мене па ћу то покушати да дајем и сада.

24

минуте играо против Бајерна

 

7

поена уписао

 

2

пута блокирао кошаркаше тима из Минхена

 

 

Шакота о појачањима

Поред Јагодић Куриџе новајлије у тиму Драгана Шакоте су Владимир Штимац и Кевин Пантер чија издања против Бајерна је тренер похвалио и додао да су појачања била неопходна.

- Имали смо прелаз који је кратко трајао. Ти играчи су били препоручени, погледао сам листе, видели шта нам треба и где имамо дужи период проблем. Кузмић није онако како смо очекивали од почетка, требао нам је ефикаснији играч испод коша, и то смо добили у Штимцу. Марко Јагодић има енергију, доказао је у утакмицама у АБА лиги да заслужује да добије већу прилику у животу. Пантер јесте моја идеја, јер смо рекли да нам фале бекови и указала се шанса да изађе из уговора - рекао је Шакота.

 

 

Стријелци

Лоренцо Браун и Кевин Пантер са по 15 поена предводили су Црвену звезду до побједе над Бајерном у 17. колу Евролиге која сада има скор од осам побједа и девет пораза. Пратили су их Владимир Штимац и Дејан Даводовац са по 13, а Били Берон је додао десет поена. Код Бајерна Грег Монро имао је 20, а Владимир Лучић 13 поена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана