Марија Алексић, млада фудбалерка из Бањалуке: Одлазак у Мађарску остварење сна

Данијел Радујковић
Марија Алексић, млада фудбалерка из Бањалуке: Одлазак у Мађарску остварење сна

Бањалука - Протекла полусезона заувијек ће остати у сјећању младој фудбалерки из Бањалуке Марији Алексић (19), која је у дресу мађарског Ференцвароша започела инострану каријеру, чиме је остварила сан из дјетињства.

Некадашња играчица Бањалуке брзо се снашла у новој средини и за кратко вријеме постала стандардан члан екипе. Тренутно се одмара у родном граду, гдје пуни батерије за нове изазове у наредној полусезони.

- Први пут да сам отишла од куће и из града. Пуно је другачији систем рада, све је много озбиљније, већи је ниво професионализма. Моје је да тренирам и да слушам, а све остало ће доћи. На сваком тренингу гледам да дам максимум и тако ћу се изборити за мјесто у првих 11. Тренирамо два пута дневно, са нама ради пет тренера, имамо доктора и физиотерапеута. На одмору сам до 9. јануара, а касније идемо на зимске припреме у Анталију - казала је Алексићева.

Била је једна од четири стране играчице у Ференцварошу, а када је дошла у Мађарску, пуно су јој помогле бивша саиграчица Слађана Булатовић и Јелена Чанковић из Србије.

- Слађа ми је била од велике помоћи када сам дошла на пробу, опет је другачије када имаш некога ко прича на твом језику. У Бањалуци смо биле баш супер и велике пријатељице. Ту је и Јелена, очекивала сам да ће ми помоћи, али да ће оволико, нисам - додала је Марија.

Стандардни је члан прве поставе, а иако игра на позицији штопера, успјела је постићи два гола, а пошто је некада играла на позицију бека, успјела је да забиљежи и чак 15 асистенција. Прелазак у Ференцварош велики је напредак у каријери, а играње Лиге шампиона неописив осјећај.

- Када сам била млађа рекла сам себи да ћу покушати да идем у иностранство, отворила се опција за Ференцварош и то ми значи неописиво пуно. Колико год да се овдје добро ради, доста се касни за европским државама у женском фудбалу. Одлазак у Мађарску ми је доста помогао и приликом формирања личности, све је другачије, све морам радити сама. Ради се професионално што изузетно помаже код грађења фудбалске каријере и сама чињеница да сам играла Лигу шампиона је сан сваке фудбалерке. Тако сам полако, али сигурно, почела да остарујем своје снове - истакла је Алексићева.

Ференцварош је први на табели мађарског првенства и ту ће вјероватно остати до краја сезоне. Што се тиче Лиге шампиона, ту нису прошле у нокаут фазу.

- Генерално можемо рећи да само обавиле добар посао. Оно због чега се кајемо је ЛШ, јер смо биле тако близу пролаза, али несрећно смо изгубиле од Твентеа са 1:2, нисмо имале среће. Да смо прошле даље, био би то историјски успјех. Екипа је млада, али биљежимо добре резултате, а у Мађарској смо прве без премца - закључила је Марија.

Клуб јој је понудио уговор на три године, који ће потписати пошто планира да се упише на факултет у Мађарској. То јој је за сада први циљ, јер жели да се формира као играчи и личност.

Прати игре Бањалуке

Бивши клуб Марије Алексић, Бањалука ове сезоне биљежи нешто лошије партије у Премијер лиги БиХ и тренутно је четврти на табели.

- Пратим их свакодневно, пошаљем поруку и пожелим им срећу пред утакмицу. Доста се тога промијенило, отишло је доста играчица, а дошао је нови тренер. Како вријеме пролази уиграле су се, а сезона је дуга и има још пуно прилика да се врате на врх табеле, гдје и припадају. Захвална сам и старим играчицама што су се вратиле и помогле клубу да опстане - казала је Алексићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана