Мајстор каратеа учесник Балканског првенства у атлетици

Срна
Мајстор каратеа учесник Балканског првенства у атлетици

ФОЧА - Шездесетосмогодишњи Љубомир Тодовић из Фоче учествоваће, као репрезентативац Србије, на Балканском првенству у атлетици за ветеране, од 23. до 25. септембра у Солуну у Грчкој, гдје ће бити један од најстаријих такмичара.

Тодовић је мајстор каратеа и тренер у фочанском Карате клубу "Љубишња", а посљедњих неколико година уз карате се успјешно бави и атлетиком.

Иза себе има више наступа на маратонским и вертикалним тркама, попут трка на Леотару, Вележу, Игману, Јахорини. Од прошле године члан је Атлетског клуба "Ветеран" из Београда за који је наступио овог љета на Првенству Србије за ветеране, освојивши једну златну и три бронзане медаље.

Злато је освојио у трци на 1.500 метара, а бронзе на 3.000 и 800 метара, те у бацању кугле, чиме је стекао право учешћа на Првенству Балкана.

Свака од 12 држава Балкана има право да пријави по четири учесника у свакој дисциплини, а Тодовић ће Србију у Солуну представљати у четири дисциплине, у тркама на 5.000, 3.000, 1.500 и 800 метара.

"Учествоваћу у категорији ветерана од 65 до 70 година и како сазнајем у својим дисциплинама бићу најстарији, док у бацању кугле има неколико такмичара са више од 70 година", каже Тодовић.

Упоредо са атлетиком, Тодовић активно учествује и на такмичењима ветерана каратиста и до сада има освојене сребро и бронзу са балканских шампионата, те бронзу са Свјетског првенства.

Он напомиње да се разликују тренинзи за атлетска и карате такмичења и да свака дисциплина има специфичне припреме, а да он, уз редовне карате тренинге, готово свакодневно трчи од Фоче према узвишењу Црни врх и назад.

"Осим кад је киша, од 30 дана у мјесецу неких 25 дана трчим у правцу Црног врха. Имам три тачке, на пет и по километара, на седам и по и на врху. Правим кругове и осмице, тако да је тим кривинама и обилазницама нешто више од 18 километара до врха. Потребно ми је око два и по сата да истрчим на врх и да се вратим низбрдицом", прича Тодовић.

Здравље га добро служи и ухватио је, каже, такав ритам да у 24 часа није беспослен ниједне секунде, а у шали додаје да ауто не пали до 20 километара.

Он истиче да се атлетика, као базни спорт, одлично надопуњује са каратеом, али и са свим осталим спортским дисциплинама.

"Из искуства, а неких сам пет и по деценија у сали, уз спорт који одаберете као први, као што сам ја карате, допунски ништа мање потребан спорт је атлетика, а имам и справе на којима радим гимнастику. То је сигурно потребна допунска дисциплина сваком спорту", савјетује Тодовић.

Од учешћа у Солуну очекује, прије свега, да здраво оде и здраво се врати, а ко буде бољи спортски ће му честитати.

На питање колико намјерава да се активно бави спортом, одговара да ће покушати да достигне свога оца. "Отац је косио када је имао 80 година, ваљда ћу и ја моћи толико", каже Тодовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана