Маја Стојковић: Узор младима

Бране Радуловић
Маја Стојковић: Узор младима

Дервента - Теквондо асоцијација Републике Српске као свог кандидата за 58. избор десет најбољих спортиста за 2012. годину предложила је чланицу Теквондо клуба Дервента Мају Стојковић, која је већ са 23 године постала истинска шампионка и узор млађима.

Борилачки спортови одмалена су привлачили ову Дервенћанку.

Почела је својевремено, као полазница основне школе, да тренира у Теквондо клубу Дервента, па су ускоро услиједили и наступи у млађим категоријама. Већ тада било је јасно да се рађа истинска шампионка.

Упорност, борбеност и жеља за напредовањем биле су карактеристике које је одмах примијетио њен тренер Горан Теофиловић.

На отвореним првенствима Бијељине, Сарајева, Угљевика, Ливна, Фојнице и Вршца "прошетала се" до златних медаља. Почетне побједе биле су само нови подстрек и обавеза да ова дјевојка, рођена 14. јула 1989. године, настави у сличном стилу и на међународним такмичењима.

- У сениорској конкуренцији наступам од 2007. године, а двије године касније стекла сам црни, мајсторски појас. Велики испит имала сам на првенству Европе, у Санкт Петербургу, из словачких Кошица вратила сам се са сребрном медаљом, услиједила су одличја и из аустријског Инзбрука и Вршца. Такмичарски апетити су се отварали, али сам увијек била свјесна да морам наставити да упорно радим, јер ништа не пада с неба. Док су моје другарице излазиле на забаве, улазила сам у нове тајне теквондоа. Нисам се никада покајала због жртвовања у овом спорту - рекла је Маја Стојковић.

Млада Дервенћанка има по четири титуле сениорске првакиње Републике Српске и БиХ, а три посљедње године проглашена је за најбољу спортисткињу дервентске општине. Ни овај пут на локалном плану нема достојне конкуренције.

На првенству Балкана била је друга. Прво мјесто освојила је на Трофеју Београда, а исти резултат поновила је на Фојница опену.

Љетос је постала апсолвент на Aрхитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци, одсјек грађевинарство. Уз рођендан, себе је почастила и напредовањем у спорту, односно недавним стицањем другог мајсторског дана.

- Позвала бих младе да се укључе у спорт, јер је то савршен начин да се поставе и остварују циљеви, али и да се слободно вријеме проведе на користан начин. Кроз тренинге и такмичења јачају се неке основне људске вриједности - додала је Маја Стојковић.

Посљедња два новембарска викенда провела је у словачким Кошицама и у Трсту, гдје је заједно са другарима из дервентског клуба обогатила властиту колекцију медаља на јаким међународним турнирима.

Сестра

Маја Стојковић већ има насљедницу, и то никог другог него рођену сестру.

- Када дође вријеме да се повучем из овог, за мене толико драгог спорта, даваћу пуну подршку мојој млађој сестри, која је већ стигла до звања кадетске првакиње Републике Српске и БиХ у теквондоу - рекла је Стојковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана