Ливерпул славио против Атлетика, Ајакс савладао Борусију из Дортмунда

Г.С.
Ливерпул славио против Атлетика, Ајакс савладао Борусију из Дортмунда

Фудбалери Ливерпула савладали су Атлетико на гостовању резултатом 3:2 у оквиру дербија трећег кола Лиге шампиона.

Доминанто је гостујућа екипа отворила меч, док Атлетико, који је прије овог меча имао низ од четири меча без побједе код куће у Лиги шампиона, био невидљив.

Исплатила се иницијатива Ливерпулу када је једна лопта стигла до Салаха. Египћанин игра у животној форми, што је и виђено када је успјешно финтирао неколико противничких играча, а потом и упутио шут којим је савладао Јана Облака на голу Атлетика.

Лопта је на свом путу закачила Џејмса Милнера, али је гол приписан Салаху.

Нисмо дуго чекали, а предност је већ била дуплирана. Наби Кеита и волеји, већ други пут ове сезоне.

Лијепо је лопта пала на ногу капитена Гвинеје, који ефективним голом доводи свој тим до два гола предности.

У том тренутку се и противник пробудио. Заправо, тек смо их тад видјели на противничкој половини. Предност је смањена практично из друге прилике. Лемар се лако ослободио од Кеите, а лопта је стигла до Кокеа. Шпанац је упутио нешто између шута и центаршута, а на лопту је налетио Гризман који ју је смјестио у гол.

Од тог тренутка креће теренска иницијатива Атлетика, која је крунисана у 34. минуту новим голом Гризмана. Ливерпул је играо изузетно офанзивно и остављао својим противницима прилику да нападну. Управо се то и догодило, а Француз је сјајно избацио Ван Дајка и потом прецизним ударцем савлдао Алисона за поравнање.

Претходно је имао прилику за још један гол, али је Бразилац на голу Ливерпула истрчао на вријеме и спријечио Гризмана да искористи прилику 1 на 1.

Ливерпулу је и неријешен резултат одговарао, тако да је меч практично ријешен када је на старту другог дијела игре при резултату 2:2 из игре искључен Гризман. Неопрезан је био бивши играч Барселоне када је високо подигао ногу и крампонима закачио Фирмина по лицу. Црвени картон је био адекватна казна.

Управо зато што им је одговарао неријешен резултат, клуб са Мерсисајда није по сваку цијену кренуо у напад са играчем мање. Ипак, за гол их је частио Марио Ермосо који је фаулирао Жоту унутар сопственог шеснаестерца. Без посебног разлога, с обзиром на то да ситуација није била опасна. Лопту је са “бијеле тачке” у гол Облака смјестио Салах.

Убрзо је Португалац узвратио услугу играчима Атлетика, оборивши њиховог играча унутар свог шеснаестерца. Ипак, ВАР је спасао Жоту с обзиром на то да је прегледањем истог одлучено да пенала нема.

У другом сусрету вечери у Амстердаму, Ајакс је савладао Борусију из Дортмунда са 4;0.

Посљедњи пут када су се ова два ривала нашла у групној фази, њемачки тим је завршио на врху групе уз обје побједе и укупан резултат од 4:1 против Холанђана.

Међутим, уколико погледамо све дуеле двије екипе, схватићемо да је Ајакс у значајној предности. Заправо, поменуте двије побједе су једине у досадашњих 17 дуела двије екипе а само је једна завршена неријешено.

Све очи ће бити упрте у Ерлинга Халанда. Тренутно најбољи стријелац Бундеслиге је у сјајној форми. Тачније, у досадашњем дијелу каријере и није био ван исте. Уз њега, главна опасност по гол гостију могао би да буде млади Џуд Белингем који је са голом и двије асистенције учествовао у сва три гола “милионера” до сада.

Са друге стране, Себастијан Але је у форми живота и тренутно је на пет голова у Лиги шампиона након само два меча. Плејмејкерске способности Душана Тадића могле би да му помогну да одиграо још један меч као онај у Португалији када је постигао четири гола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана