Крешимир Новосел, директор Јадранске лиге: Не знам коме ће се АБА приклонити

Милан Зубовић
Крешимир Новосел, директор Јадранске лиге: Не знам коме ће се АБА приклонити

Загреб - Руководство ULEB понудило је једно мјесто представнику Јадранске лиге у Евролиги, као и три мјеста у Еврокупу, потврдио је за "Глас Српске" директор АБА лиге Крешимир Новосел.

Такав сценарио ће се десити уколико клубови одлуче да предност дају ULEB у односу на Лигу шампиона коју је предложила FIBA. С друге стране, европски огранак Свјетске кошаркашке федерације понудио је два директна мјеста у Лиги шампиона, мада постоје понуде и националним савезима за мјеста у Лиги шампиона.

- FIBA нам је конкретно понудила два директна мјеста у Лиги шампиона и једно у квалификацијама за исто такмичење, а то тек треба дефинисати пласманом кроз националне савезе. Истовремено, имамо понуду ULEB који планира једног представника из АБА лиге у Евролиги, као и три у Еврокупу - изјавио је Новосел за "Глас Српске".

Којој опцији ће се приклонити клубови, који су од ове сезоне власници регионалног такмичења, остаје да се види.

- Питање је веома деликатно и у што краћем року морамо организовати скупштину клубова и заједнички донијети рјешење које ће бити најбоље за сва будућа дјеловања. Тај састанак требало би да буде одржан током наредне двије седмице - додао је Новосел.

Клубови се још не изјашњавају коме ће се приклонити, FIBA или ULEB.

- Не знам коме ће се АБА лиги приклонити и не желим ништа унапријед да говорим док се не одржи састанак клубова. Представници екипа још ништа нису рекли мада су упознати са ситуацијом, али су истовремено мало и збуњени јер није лако донијети одлуку од које може да зависи регионално такмичење - истакао је Новосел.

FIBA свој утицај врши преко националних савеза који имају утицај на клубове. Савези са простора бивше СФРЈ још се нису огласили којој опцији ће се приклонити, а постоји могућност да неки од њих својим клубовима забране наступ.

- Савези су одређени сервис клубовима и не видим зашто би се неко морао покоравати. Одлуку о наступу у неком европском такмичењу требало би да донесу клубови - казао је Новосел.

Дарушафака 12. клуб

Према пројекту ULEB, Евролига ће бројати 16 екипа, а 11 је већ потписало уговор о сарадњи, а то су ЦСКА, Реал Мадрид, Барселона, Лаборал Кућа, Анадолу Ефес, Фенербахче, Панатинаикос, Олимпијакос, Макаби, Армани и Жалгирис. Дарушафака ће добити 12. мјесто, једно је предвиђено за побједника Еврокупа, а уколико АБА лига добије једно мјесто, преостала два би требало да припадну шампионима Њемачке и ВТБ лиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана