Ковачевић остаје на челу Фудбалског савеза Републике Српске

Милан Зубовић
Ковачевић остаје на челу Фудбалског савеза Републике Српске

Бањалука - Миле Ковачевић остаје предсједник Фудбалског савеза Републике Српске.

Нови четворогодишњи мандат повјерен му је на изборној сједници Скупштине Савеза одржаној јуче у Банском двору, а Ковачевић је славио у првом кругу гласања, јер је добио подршку 30 делегата, док су 22 гласала за његовог противника Петра Јелића. Један глас био је неважећи, а Недељку Ковачевићу и Предрагу Лукићу из Подручног фудбалског савеза Добој верификациона комисија није потврдила мандате, тако да нису могли гласати.

- Завршили смо један озбиљан посао, Савез је сада у пуном капацитету, сада може да функционише на нормалан начин. Имали смо час демократије гдје смо дозволили на највиши могући начин да делегати изразе своју вољу у погледу свог односа према било којем кандидату. Дао сам слободну вољу делегатима да изразе своју воље, а резултат тога је резултат 30:22 у моју корист. Ту није било никаквих примједаба, јер су из подручних савеза присуствовали представници који су отворили кутију и бројали гласове - рекао је Ковачевић.

На челу Савеза Ковачевић се налази од 30. новембра 2007. године и најавио је да се послије овог мандата више неће кандидовати док је отворио могућност да Петар Јелић у будућности буде дио Савеза.

- Свака побједа је слатка и наставићемо причу са аргументима и чињеницама коју причамо девет година. Јелић је напустио сједницу и хвала му што смо предизборну кампању водили на културан начин. Његово мјесто у Савезу није спорно, има мјеста за њега, јер треба рачунати на младе снаге. Ово је мој посљедњи мандат и очекивао сам да Јелић буде дио те приче и стекне одређено искуство. Уз све референце које има, мањка му искуства да води Савеза са 380 клубова и 25.000 фудбалера. Требало је да буде са нама и учи па да се онда опредијели да узме командну палицу. Један од мојих задатака током наредног периода биће да нађем свог насљедника који ће наставити истим путем - истакао је Ковачевић.

Оградио се од приче коју су пласирали поједини медији, да је пријетио делегатима.

- Неки људи причају да сам пријетио делегатима са политичког аспекта, а уредили смо да сви гласају без икаквог оптерећења. Гласало се унифицираном оловком и било који знак који се појавио тамо био би неважећи. Уједно није било могуће унијети мобилни телефон на гласање да се сви могу изјаснити по својој вољи и без икаквог притиска, а не да мени морају поднијети извјештај како су гласали. Ниједан делегат није рекао да сам му пријетио како да гласа. Не припадам ниједној политичкој опцији већ само Републици Српској - нагласио је Ковачевић.

О двојици предложених делегата који нису могли да гласају већ су удаљени са сједнице је рекао да нису имали потребну документацију.

- У све ПФС отишла је документација на вријеме и тачно су се знали сви услови који морају бити испоштовани за одређене функције по статуту. Њихове мандате верификациона и комисија за прописе ставила је на располагање Скупштини и она је одлучила да не могу гласати, јер њихове казне нису истекле и није истекао законски рок за њихово брисање. Њих двојица су из ПФС Добој, који је мене подржао, тако да сам себи ускратио подршку - казао је Ковачевић.

Јелић: Одлазим уздигнуте главе

Петар Јелић, син некадашњег предсједника Републике Српске и ФС РС Милана Јелића, био је разочаран послије избора.

- Има разочарења и горчине, јер неки људи нису испоштовали договор и то нека буде њима на част. Што год сам с неким договорио то сам испоштовао, мени је образ чист и уздигнуте главе напуштам све ово. Два делегата која су ме подржавала су искључена, док је био покушај да се одстрани још један из ПФС Бањалука због наводног вријеђања и псовања. Званично је 30:22, за Ковачевића и честитам му. Делегати су одлучили да фудбал у наредне четири године иде тим путем и то морам поштовати - изјавио је Јелић.

Извршни одбор

Извршни одбор чини 11 чланова заједно са предсједником Савеза. За првог потпредсједника Савеза изабран је Душан Марковић (ПФС Бијељина), а за другог Милорад О. Лале (ПФС сарајевско-романијска регија). Тренутно ИО броји још шест чланова: Мирко Милошевић (ПФС Бијељина), Драган Аранђић (ПФС Добој), Драган Бањац, Никола Дакић (ПФС Приједор), Предраг Згоњанин (ПФС Бањалука), Родољуб Ољача (ПФС Градишка). ПФС Требиње нема свог представника пошто је послат само један приједлог па ће то бити употпуњено на сједници 21. октобра, а слично мора да учини и ПФС Добој, који треба да има још једног представника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана