Кошаркаш Никола Калинић за Глас Српске: Меч у Борику за велико хвала Српској

Душан Репија
Кошаркаш Никола Калинић за Глас Српске: Меч у Борику за велико хвала Српској

Меч у Бањалуци биће сјајна прилика да захвалимо публици у Републици Српској за сву подршку коју добијамо, као и да се још једном уверимо да смо спремни за искушења која нас очекују.

Рекао је ово за "Глас Српске" Никола Калинић, кошаркашки репрезентативац Србије, која ће сутра у препуној дворани "Борик" против Словеније одиграти посљедњи пријатељски меч у склопу припрема за Европско првенство.

- Чуо сам да ће дворана бити пуна, очекујем велику енергију са трибина, а на нама је да се људима, који дођу и који ће навијати за нас у Немачкој, одужимо добром партијом. Србија у овом саставу никада није играла у Бањалуци и ово је лепа прилика и за нас и за гледаоце да заједно уживамо у спектаклу.

* ГЛАС: Да ли сте икада у каријери играли у Бањалуци?

КАЛИНИЋ: Јесам, био сам на проби у Црвеној звезди пре пет, шест година и наступили смо на једном турниру. И тада су трибине биле пуне, публика се разуме у кошарку, а мене је, поред, тога очарао и град, те домаћини који су се трудили да нам изађу у сусрет за све што нам је потребно.

* ГЛАС: Припреме за Евробаскет су при крају, меч у Бањалуци је посљедњи у низу пријатељских. Да ли сте задовољни урађеним?

КАЛИНИЋ: Време ми је буквално пролетело и уопште нисам свестан да смо на крају једног циклуса. Мислим да смо све добро урадили, што показују и досадашње контролне утакмице. Време до почетка првенства искористићемо за додатно поправљање ситница које на великом такмичењу могу да буду пресудне. Иако је меч у Бањалуци пријатељског карактера, нама је јако важан, поготово што је последњи. Увек је добро када на велико такмичење одете победом, а имамо и додатни мотив да се публици прикажемо у одличном светлу.

* ГЛАС: Селектор Александар Ђорђевић, као ни ви играчи не кријете да су амбиције високе. Може ли Србија до толико жељеног финала и пласмана у Рио?

КАЛИНИЋ: Апетити су порасли после Светског првенства на којем смо практично постали прваци, не рачунајући Американце. Када сте други на свету немате потребе да се кријете, него треба јасно да кажете шта су циљеви. Финале је први и највећи циљ и мислим да га можемо испунити, иако је група врло јака.    

* ГЛАС: Србија ће у првој фази играти против домаћина Њемачке, затим Шпаније, Италије, Турске и Исланда. Ко је највећи ривал за прво мјесто у групи.

КАЛИНИЋ: Ух, група је стварно врло јака и незгодна. Немачка је са Дирком Новицким увек опасна, Шпанци су мало ослабљени, али је и њихова друга петорка страшна, Италијани су после дуго времена у комплетном саставу са NBA звездама, док је и Турска са подмлађеним саставом врло опасна. Ни Исланд није за потцењивање. Ипак, као што сам рекао, наше амбиције су јасне, немамо разлога да се плашимо икога уколико будемо на нивоу, а верујем да хоћемо.

* ГЛАС: Селектор посебно инсистира на одбрани. Да ли сте тај сегмент игре довољно увјежбали?

КАЛИНИЋ: У досадашњем делу припрема били смо на висини задатка. Свесни смо да од добре одбране све почиње, с тога разумемо инсистирање селектора. Имамо играче који се добро отварају у контре, тако да знамо да одбрана практично решава и пола посла у нападу.

* ГЛАС: Прошла сезона за вас је била као из снова. Одиграли сте одлично у дресу Црвене звезде, освојили три трофеја, а овог љета потписали уговор са Фенербахчеом. Да ли сте спремни за нове изазове?

КАЛИНИЋ: Искрено, нисам планирао да напустим Звезду после само годину, поготово после сезоне какву смо имали. Ипак, Звезди је дошла одлична понуда Фенербахчеа, коју нису могли да одбију, а ја сам у договору са агентима одлучио да је прихватим. Никада нећу заборавити оно што сам доживео у Звезди, али сада се окрећем новим изазовима. Фенербахче је клуб који циља сам врх Европе, али прво морам да завршим посао са репрезентацијом, па тек онда да размишљам о одласку у Турску.

Обрадовић

* ГЛАС: У Фенербахчеу ћете сарађивати са легендарним Жељком Обрадовићем, шта очекујете од сарадње са њим?

КАЛИНИЋ: То је био тас на ваги који је превагнуо када сам добио понуду. Жељко је вероватно најбољи тренер у историји европске кошарке, сви желе да сарађују с њим, јер знају да ће постати бољи кошаркаши и људи. Стварно ми је велика част што ме је један такав тренер желео у својој екипи и даћу све од себе да га не разочарам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана