Kоначни обрачун Новака и Роџера

Душан Репија
Kоначни обрачун Новака и Роџера

Лондон - Велико финале тениске сезоне и почетак коначног расплета када је ријеч о томе да ли ће Новак Ђоковић остати први тенисер свијета или ће се на трон вратити Роџер Федерер стартује у недјељу мечевима првог кола на завршном мастерсу у Лондону.

Претходних дана било је много комбинација и калкулација о томе колико је српском асу потребно побједа да би остао на првом мјесту, а све ће бити много јасније већ у понедјељак навече, када Ђоковић игра против Чилића, док се дан раније састају Федерер и Милош Раонић. Освајањем турнира у Паризу Ђоковић је стекао неопходно самопоуздање за коначни обрачун, а колико му одговара играње у "О2" арени, најбоље показују резултати у минуле двије године. Наиме, Ђоковић је да пута узастопно освојио овај турнир уз максималан скор 10:0.

- "О2" арена је дефинитивно унела нешто ново у свет тениса. Сјајно је што се сви наши мечеви, и сингла и дубла, играју пред пуном ареном, а организација је беспрекорна. Људи воле да гледају добре и узбудљиве мечеве, а када најбоља осморица дођу у ваш град и укрсте рекете, то никако не може да прође без спектакла. Добро се осећам и одлично ми одговарају услови овде - истакао је Ђоковић.

Уколико слави и ове године, Новак ће постати тек пети тенисер у историји који је четири пута освојио завршни турнир сезоне, пошто је био најбољи и 2008. године. Без обзира на конкуренцију и константну борбу са Федерером и Рафаелом Надалом посљедњих година, Ђоковић је у интервјуу за словеначки "Спорто" истакао да је пресрећан што игра у златној ери свјетског тениса.

- Налазимо се у златној ери и то није први пут да се то дешава у тенису. И време Пита Сампраса и Андреа Агасија је било златно време, Џон Мекинро, Бјорн Борг, Иван Лендл су такође имали златно време, Борис Бекер, Штефан Едберг, Мајкл Ченг исто… Јако сам срећан што је тако и што тенис из године у годину потврђује своју атрактивност, привлачећи све већи број фанова и спонзора. Људи се везују за шампионе и воле игру која доноси узбуђење и велика ривалства - истакао је Ђоковић.

Он је почетком ове године почео сарадњу са Борисом Бекером и упркос неким критикама, обојица су потврдила да ће заједнички рад бити настављен и идуће године.

- Борис има невероватно тениско, али и животно искуство и доста учим од њега. Задовољан сам како се развија наша сарадња и мислим да смо направили сјајне резултате заједно до сада, а тек смо почели - нагласио је Ђоковић.

Група А

Парови првог кола: Нишикори - Мареј (недјеља 15 часова), Федерер - Раонић (недјеља 21 час)

 

Група Б

Парови првог кола, понедјељак: Вавринка - Бердих (понедјељак 15 часова), Ђоковић - Чилић (понедјељак 21 час).

 

Дубл

Србија ће имати представника и у дубл конкуренцији, пошто су се Ненад Зимоњић и Данијел Нестор пласирали на завршни мастерс. Ово ће бити њихов посљедњи турнир који играју заједно, пошто су раније одлучили да се разиђу на крају сезоне. Њихови противници у првом колу у недјељу од 19 часова су Иван Додиг и Марсело Мело, а у групи Б још су Жилијен Бенето и Едуард Рожер Васелан, односно Марсел Гранољерс и Марк Лопез.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана