Катарина Јокић: Прва професионална титула круна каријере

Милан Зубовић
Катарина Јокић: Прва професионална титула круна каријере

Бањалука - Освајањем турнира у Шибенику тениска нада Републике Српске и Србије Катарина Јокић најавила је велику каријеру.

То тврде тениски стручњаци који прате игру младе Новограђанке. Тријумф на Јадрану добио је на значају јер Јокићева има само 15 година, а на такмичењу су наступале дјевојке узраста до 18 година.

- Трофеј у Шибенику моја је прва професионална титула у каријери и она ће се вјечно памтити. Нисам имала много времена за радовање јер су дошле нове обавезе. Ипак, није било нимало лако стићи до самог краја, а најтеже је било у четвртфиналу против Викторије Томове, која је међу 300 најбољих играчица свијета. Успјела сам да прескочим све препреке и побиједим - изјавила је Јокићева.

Први пут тениски рекет узела је са шест година и већ тада показала шта ће јој бити главна преокупација у даљем животу.

- Никада до тада нисам ни гледала тенис, а камоли играла. Једноставно сам дошла на терен, узела рекет и почела да пребацујем лоптицу преко мреже. Тада сам почела да гледам мечеве на телевизији, а у сјећању ми је остала Жастин Енен Арден, а послије Роџер Федерер и на крају Новак Ђоковић. Тренутно, кад стигнем највише гледам мечеве Серене Вилијамс и Марије Шарапове. Међутим, не желим да копирам њихов стил игре, већ да изградим нешто своје - рекла је Јокићева.

Према сопственом признању, има још елемената које мора да поправи у игри. О томе којим пласманом на WTA листи би била задовољна у будућности није хтјела много да говори. Жеља јој је да једног дана буде међу десет најбољих на свијету.

Рођена је у Зрењанину 19. априла 1998. године, али је одрасла у Новом Граду, док однедавно наступа под заставом Србије.

- Одувијек сам хтјела да играм за Србију и пошто сам рођена у Зрењанину, добила сам држављанство тако да ми је драго што сам заиграла за њих. Надам се да ћу једног дана заиграти за ФЕД куп репрезентацију те достојно представљати своју државу и народ - изјавила је Јокићева.

Током августа ове године очекује је наступ на Олимпијским играма младих у Кини.

- Мислим да је то велика шанса за мене и вољела бих да наступим на том такмичењу, гдје ће се окупити најбољи млади тенисери свијета. Надам се да ћу имати времена да играм у Кини - казала је Јокићева.

Бетон јој је омиљена подлога мада тренира и на шљаци, док проблема са тренинзима има током зиме, а прошле године била је у Еверт академији на Флориди.

- Послије два мјесеца на Флориди заиста се осјетио напредак у мојој игри док сам наступила и на познатом турниру Оранџ боул, али сам поражена у другом колу. У плану ми је да и сљедеће зиме одем тамо са братом Андрејом пошто овдје немам адекватне услове за рад - рекла је Катарина.

Рад са Вујићем

Током посљедњих неколико мјесеци њен тренер је бивши члан Дејвис куп репрезентације СР Југославије и стручњак у ТК Борац Бојан Вујић.

- Катарина има све предиспозиције да једног дана буде врхунска играчица и вријеме ће показати докле ће стићи. Има психичке и менталне способности да догура до самог врха. Тај пут је веома дугачак и тежак. Нико не може гарантовати да ће она то и постићи, али на основу досадашњих резултата то се може очекивати. Посљедњи резултати само су почетак једног дугог пута и требаће много труда да буде уложено да би се постигли врхунски резултати. Она је у А тиму Тениског савеза Србије, што значи да је већ сада међу 100 најбољих јуниорки свијета и држи 680. мјесто на WTA листи - рекао је Вујић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана