Камерунке побјегле током Свјетског првенства

Г.С.
Камерунке побјегле током Свјетског првенства

Репрезентација Камеруна на Свјетско првенство у рукомету за жене стигла је са смањеним саставом.

Испоставило се да су нестале двије играчице те репрезентације, иако су допутовале у Француску.

Њих двије су напустили тренинг камп у потрази за бољим животом.

Бендикте Мања Амбаса и Маријан Батамаг су нестале током боравка у тренинг кампу репрезентације у Француској пред почетак Свјетског првенства.

"Видио сам извјештаје да су двије играчице нестале. Савез је прокоментарисао ствар и рекао да су покушали да припазе на тим, али нису они криви што су њих двије нестале заједно са својим стварима", рекла је камерунска новинарка Леокадија Бонгбен у интервјуу за "Gohandball".

Ово није први пут да камерунске играчице или играчи користе велики турнир да побјегну из земље. Слична ситуација се догодила и на Свјетском првенству прије двије године у Шпанији. Тада је пет играчица нестало.

"Вјерујемо да би ово могла бити прилика да дођу до мјеста гдје ће бити цијењени. Услови овде у Камеруну нису најбољи. Спортисткиње проналазе бољи начин живота. Још увијек постоје диспаритети у платама у земљи. Ако жена оде на такав турнир, шта ће јој преостати када се врати? Наћи посао за младу жену у Камеруну није лако, а раде за 70 долара мјесечно", додаје новинарка из Камеруна.

Камерунке су се пласирале у другу фазу овогодишњег Свјетског првенства. Изгубиле су од Црне Горе са 25:11 у првом колу, затим са 39:20 од Мађарске, али су побиједиле Парагвај са 26:23 и тако прошле даље.

Очекивано их је убједљиво савладала Шведска у првом мечу другог круга са 37:13, али афричка селекција наравно није у стању да се носи са европским рукометашицама.

Ако ништа, барем је за неке од њих СП послужило да се отисну у свијет и да покушају да пронађу нормалне животне услове.

Изгледа да су процијениле да им се више исплати да ризикују у хладној Скандинавији него да се врате у домовину.

Камерунке ће у суботу играти од 18 сати против Хрватске, која је апсолутни фаворит као кандидат за пласман у четвртфинале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана