Како је фудбал спасио живот једном дјечаку

РТС
Како је фудбал спасио живот једном дјечаку

Спортинг из Лисабона је довео новог фудбалера.

У питању је 17-годишњи Индонежанин Мартунис, који ће играти за омладинце португалског великана. Ова вијест сама по себи није спектакуларна. Али је спектакуларна, готово филмска, животна прича овог дјечака, пише РТС.

Као осмогодишњак, Мартунис је пронађен жив на плажи, пуне три седмице након што је џиновски цунами у децембру 2004. године погодио и девастирао провинцију Аћех у једној од најнасељених држава свијета.

Овај цунами је убио преко 200.000 људи у 14 земаља које излазе на Индијски океан. Аћех је једно од подручја које су најгоре погођени, јер је више од 150.000 преминуло. Међу њима су били и Мартунисова мајка и двије сестре.

Он сам је жив јер је јео конзервирану храну коју је избацило море. На крају су га коначно пронашли британски новинари који су извјештавали о несрећи.

Малишан је тада дошао до насловних страна и у португалској штампи јер је, у тренутку када је пронађен, на себи носи дрес Руија Коште са бројем десет из националног тима ове земље.

"Нисам се плашио уопште. Желио сам да останем жив како бих видио своју породицу. Желио сам да останем жив како бих постао фудбалер", рекао је Мартунис непосредно након што је пронађен.

Прича је освојила многе широм свијета и, наравно, Португала. Стигла је и до Кристијана Роналда. Тада звијезда Манчестер јунајтеда платио је обнову куће у којој је Мартунис одрастао. Роналдо се чак и састао са Мартунисом неколико пута, посљедњи пут 2013. године.

Годину дана након цунамија, Мартунис је упознао и чланове португалске репрезентације, када је рекао да би волио да игра за национални тим баш ове земље.

Можда му се овај сан и испуни, с обзиром да ће играти у Спортингу, за селекцију до 19 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана