Јелена Јанковић: Срби никад не одустају

Борис Ђурић
Јелена Јанковић: Срби никад не одустају

Мумбај - Друга најбоља тенисерка Србије Јелена Јанковић дала је занимљив интервју за индијски лист "Мумбаи Миррор" у којем је испричала причу о својим почецима у тенису усред бомбардовања, раном одласку од куће и чувеном српском инату.

Шта је дом за врхунске српске тенисере? Ово питање било би помало и безосјећајно за Новака Ђоковића, Ану Ивановић и Јелену Јанковић. Врхунски тенисери само су повремени становници своје земље. NATO бомбардовање 1999. године натјерало је овај тројац да срећу потражи у неким другим, нормалнијим земљама. Ђоковић се преселио у Монако, Ивановићева у Швајцарску, а Јанковићева је имала само седам година када је промијенила свој дом и замијенила га Флоридом гдје је тренирала у академији Ника Болитијерија. За разлику од двоје колега, Јанковићева никада није причала о својим раним данима у Србији који још увијек муче њену душу.

- Када сте дете и када се свакодневно суочавате са ратом, онда то није нимало лако. Чак нисмо имали довољно струје. Нисмо имали традицију тениса. Нисмо имали добре терене за игру, ни прави терен на тврдој подлози - каже Јанковићева.

Потом је испричала причу о чувеном олимпијском базену који је служио као привремени тениски терен. Јанковићева је истакла да је неколико пута прије него што је отишла из земље тренирала у базену и да то није једини разлог што је напустила земљу.

- Као народ веома смо успјешни у спорту. Иако смо мала земља, производимо одличне спортисте. Али, наша борба је била таква да смо заиста морали радити напорно да би нешто постигли. Ништа нисмо остаривали лако и ништа нам није падало са неба. Увек смо гладни и усредсређени на успех. Борци смо који никада не одустају - рекла је Јанковићева.

Прошло је готово пет година од када је на кратко била број један. Сада је на 15. мјесту.

- Провела сам шест година на врху што је приличан период. Прошле године сам била међу десет најбољих, али сам након тога повредила леђа. Нисам могла да тренирам или да се такмичим јер је повреда била толика да нисам могла подићи ни ципеле са земље. И раније сам имала повреде, али ова је била озбиљна. На овако високом нивоу морате добро да тренирате јер сваки напор и детаљ се рачуна. Врло лако можете да испаднете из форме. Изгубите позицију и тајминг ако не тренирати добро. Није увек у питању WTA листа, морате да уживате када се налазите на терену - објаснила је Јанковићева.

Увијек расположена тенисерка има прилично реалистична очекивања од себе. Није поставила циљеве и не даје јаке изјаве. Постоји само воља да буде у доброј форми и да буде срећна на терену.

Ђоковић

Јелена Јанковић и Новак Ђоковић су велики пријатељи, па је индијске новинаре интересовало шта првог играча чини толико јаким.

- Он има изузетан осећај за хумор и увек збија шале. Ментално је јак и увек има оштрину у круцијалним тренуцима. Апсолутно морате играти своју најбољу игру уколико желите да га победите. У женском тенису тако морате да играте против Серене Вилијамс. Физички је врло јака и срећна сам што сам једна од ретких која је успела да је добије четири пута - рекла је Јанковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана