Италија и Турска “отварају“ ЕВРО 2020: Титулу брани Португал, деби Сјеверне Македоније и Финске

Анадолија
Италија и Турска “отварају“ ЕВРО 2020: Титулу брани Португал, деби Сјеверне Македоније и Финске

Утакмицом групе „А“ између Италије и Турске на Олимпијском стадиону у Риму у 21 час ће почети Европско првенство у фудбалу, које се требало одржати у љето прошле године, али је пролонгирано због пандемије вируса корона.

Прва утакмица

Селектор фудбалске репрезентације Турске Сенол Гунеш је, пред прву утакмицу Европског првенства поручио како турнир желе започети побједом.

Репрезентација Турске под водством јуче је обавила посљедњи тренинг на Олимпијском стадиону у Риму.

-Направићемо први корак у глобалном узбуђењу организације која је помјерена због пандемије. Велико нам је задовољство и понос играти у уводној утакмици овог турнира. Унапријед честитамо побједнику. Желимо играти добар фудбал- рекао је Гунеш.

Подсјетио је да сви турски фудбалери у репрезентацији, осим три први пут наступају на Европском првенству.

Селектор фудбалске репрезентације Италије Роберто Манћини је рекао да ће играти тешку утакмицу против јаког противника.

- За овај смо се сусрет припремили и наравно циљ нам је побиједити. Врло је тешко, али требали бисмо и уживати. Изнимно поштујем Турску, јер је врло јака селекција. Добро смо се припремили. Радићемо оно што знамо и играти комотно чак и ако је ријеч о тешкој утакмици - рекао је Манћини.

Подвукао је да вјерује својим играчима.

-Имамо невјероватне играче, имамо сјајан тимски дух. Дуго времена радимо заједно. Циљ нам је, наравно, доћи до Лондона –нагласио је.

Подсјетио је да ће на трибинама бити око 16.000 навијача.

Фаворити

Наслов европског шампиона браниће Португала поново предвођен једним од најбољих фудбалера свих времена Кристијаном Роналдом, који је, упркос чињеници да је напунио 36 година, имао одличну индивидуалну сезону у дресу Јувентуса. Уз њега, селектор Фернандо Сантос ће се ослонити на још неколико искусних и времешних фудбалера, али и на нове нараштаје.

Уз сјајне играче које има на располагању и дисциплину коју је усадио у репрезентацију, Сантос би поново могао Португал одвести до великог резултата.

У најужи круг фаворита, осим Португала, спадају још актуелни свјетски шампион Француска, Шпанија, Енглеска, Њемачка, Белгија и Италија. Из другог плана шансу ће вребати вицешампион свијета Хрватска, Холандија, Турска, Пољска...

Занимљиво, један од великих фаворита могао би такмичење завршити већ након прве фазе, јер се у групи „Ф“ налазе Португал, Француска и Њемачка. Јасно је да у њиховом друштву Мађарска нема готово никакве шансе, а добра ствар за фаворите је и систем такмичења, који у одређеном расплету омогућава да се три репрезентације из групе пласирају у осмину финала.

Вриједи споменути да ће ЕВРО 2020 имати и два дебитанта, а ријеч је о репрезентацијама Сјеверне Македоније и Финске. Македонци су до историјског успјеха стигли кроз бараж Лиге нације, савладавши самопроглашено Косово и Грузију.

Од селекција из региона ту је још и незаобилазна Хрватска, која је 2018. године у Русији стигла до наслова вицешампиона свијета. Но, састав за ЕВРО 2020 знатно је измијењен у односу на Мундијал, јер недостају, уз Луку Модрића, кључни играчи Марио Манџукић, Иван Ракитић и голман Данијел Субашић, који су се опростили од дреса са државним грбом. Међутим, селектор Златко Далић и даље може рачунати на капитена Модрића, као и Домагоја Виду, Марцела Брозовића, Ивана Пришића, Анту Ребића, тако да се Хрвати надају најмање проласку групне фазе. С обзиром да су им у групи „Д“ ривали Енглеска, Шкотска и Чешка јасно је да их чека тежак посао, али је уједно пролазак у нокаут фазу реалан досег вицешампиона свијета.

Систем такмичења

ЕВРО 2020 биће други турнир на којем ће наступити 24 репрезентације. Први пут такав систем такмичења примијењен је прије пет година на Европском првенству у Француској. Селекције су подијељене у шест група са по четири тима у којима игра свако са сваким. Сигуран пласман у нокаут фазу такмичења, односно осмину финала, оствариће прва и друга репрезентација из сваке групе. Преостала четири учесника осмине финала биће четири најбоље трећепласиране селекције.

Биће то прво Европско првенство чије ће се утакмице играти у чак 11 различитих градова и држава. Част да угосте најбоље европске фудбалере имаће Лондон (Велика Британија), Рим (Италија), Минхен (Њемачка), Баку (Азербеџан), Санкт Петербург (Русија), Будимпешта (Мађарска), Севиља (Шпанија), Букурешт (Румунија), Амстердам (Холандија), Гласгов (Шкотска) и Копенхаген (Данска).

Листа градова домаћина мијењала се до недавно у складу са епидемиолошким мјерама које важе у појединим земљама. Наиме, Европска фудбалска федерација (УЕФА) је инсистирала да градови домаћини дају гаранције да ће бити дозвољено присуство одређеног броја навијача на утакмицама.

Домаћин утакмица полуфинала и финала биће Лондон. Полуфинални дуели играће се 6. и 7. јула, док је финале заказано за 11. јул са почетком у 21 час на Вемблију.

Ковид правила

Извршни комитет Европске фудбалске федерације (УЕФА) донио је посебна правила за ЕВРО 2020 због пандемије Ковид-19. Наиме, ако група играча буде обавезна да иде у карантин због позитивних тестова на вирус корона, утакмица ће ићи према распореду све док репрезентација на располагању има најмање 13 играча, међу којима је један голман.

Ако се, пак, догоди да репрезентација нема довољан број играча УЕФА ће пролонгирати утакмицу за 48 часова, али и промијенити мјесто одигравања.

Ако ни након 48 часова одређена репрезентација не буде имала минимално 13 играча на располагању утакмица ће бити регистрована службеним резултатом 3:0 за противника.

Управо због пандемије и пренатрпаног распореда којем су фудбалери били изложени током сезоне, УЕФА је донијела и одлуку да за ЕВРО 2020 свака репрезентација може пријавити 26, умјесто досадашња 23 играча. Но, за сваку утакмицу могу и даље могу бити пријављена 23 играча, с тим да за сваку наредну селектори могу правити измјене у саставу.

Такођер, важиће и правило о пет дозвољених измјена играча током утакмице, које је уведено током пандемије, како би се растеретили фудбалери. У случају да утакмица оде у продужетке дозвољена ће бити и шеста замјена играча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана