Игокеа на старту Јадранске лиге дочекује вукове

Милан Зубовић
Игокеа на старту Јадранске лиге дочекује вукове

Лакташи - Пету сезону заредом, а шесту укупно у Јадранској лиги, кошаркаши Игокее започеће на свом терену.

Противник изабраника тренера Драгана Бајића у првом колу, које је на распореду 1. октобра, је некадашњи двоструки шампион Европе Цибона.

- Добра ствар за нас је то што први сусрет играмо на домаћем терену јер је битан начин на који започнемо такмичење. Говорити нешто о Цибони у овом тренутку је доста незахвално јер не знам ни састав свог тима, а камоли противника - рекао је Бајић.

Послије меча са Загрепчанима Игокеа ће на ноге повратнику у АБА лигу Хелиос Домжалама, док ће затим угостити још једног словеначког представника Олимпију. Потом слиједи сусрет са некадашњим двоструким шампионом Јадрана ФМП-ом из Железника, а онда паклена три кола у којима ће угостити Будућност, гостовати Црвеној звезди и бити домаћин Цедевити. Прилику да виде београдске "вјечите" ривале публика у Лакташима имаће тек идуће године пред крај такмичења. Звезда ће бити гост у 19, а "црно-бијели" у посљедњем, 26. колу.

Прије него што су извучени такмичарски бројеви скупштина АБА лиге потврдила је проширење са предвиђених 12 на 14 клубова као што је до сада био случај. На основу пласмана у националним првенствима мјесто на Јадрану изборили су Хелиос, Крка (Словенија), Цедевита, Цибона, Задар (Хрватска), Игокеа (БиХ), Црвена звезда, Партизан, Мега Лекс (Србија), Будућност (Црна Гора) и МЗТ (Македонија). На основу националног коефицијента од прошле сезоне изабрани су 12. и 13. клуб, а то су црногорски Морнар и ФМП. Олимпија је добила специјалну позивницу коју ће морати да плати. У случају да Љубљанчани не испуне финансијске обавезе у задатом року, 14. учесник биће изабран на основу националног коефицијента из сезоне 2015/16, али неће морати да плати позивницу. Учешће би прво било понуђено клубу из Хрватске, а у случају да он одбије, понудило би се екипи из БиХ, а затим тиму из Македоније и на крају Словеније.

Сезона ће почети 1. октобра, лигашки дио биће завршен 11. марта, док ће плеј-оф почети 18. марта и завршиће 15. априла. С циљем заштите нивоа квалитета такмичења АБА лиге скупштина је одлучила да екипа која заврши на посљедњем мјесту у сезони 2016/17. идуће сезоне не може да наступи без обзира на резултат у националном шампионату. У складу са оснивачким актом, промјене у предсједништву АБА лиге извршене су на сједници скупштине. Челни човјек Цедевите Младен Вебер нови је предсједник умјесто досадашњег Драгана Бокана док је Небојша Човић из Црвене звезде први потпредсједник, а генерални менаџер Игокее Игор Додик други потпредсједник. С циљем даље популаризације скупштина је прихватила низ нових рјешења, а једно од њих је организација турнира за млађе категорије.

Подршка избору такмичења

Током анализе тренутне ситуације у Европи и регији скупштина АБА лиге још једном је потврдила интерес и жељу клубова да учествују у регионалном такмичењу и од тог пута неће одустати без обзира на све могуће препреке које би могле да настану. У складу с тим скупштина је закључила да ће лига користити сва расположива средства да заштити слободу клубова да учествују у такмичењима која им гарантују најбоље окружење за њихов будући развој и подизање квалитета.

Распоред

1. коло Игокеа - Цибона

2. коло Хелиос - Игокеа

3. коло Игокеа - Олимпија

4. коло ФМП - Игокеа

5. коло Игокеа - Будућност

6. коло Црвена звезда - Игокеа

7. коло Игокеа - Цедевита

13. коло Партизан - Игокеа

19. коло Игокеа - Црвена звезда

26. коло Игокеа - Партизан

Напомена: термини ће бити одређени накнадно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана