Игокеа може у Евролигу

Агенције
Игокеа може у Евролигу

Љубљана - Предсједник Јадранске лиге Радован Лорбек рекао је у изјави за словеначку телевизију “Шпорт ТВ” да Игокеа и подгоричка Будућност уз допуну капацитета дворане до 5.000 мјеста могу без проблема да се пријаве за наступ у Евролиги ако то право изборе на терену.

- Из Игокее имам потврду да они неће одустати од играња Евролиге. Имају двије могућности, да прошире дворану у Лакташима на 5.000 сједишта или да адаптирају стару дворану у Бањалуци. Из клуба су ми рекли да ће то и урадити - изјавио је Лорбек који није прокоментарисао чињеницу да најближи аеродром “Бањалука” у Маховљанима, нема редовне међународне летове, пошто се са њега лети само до Цириха.

По Лорбеку, проблем Радничког из Крагујевца је што у кругу од 100 километара нема међународног аеродрома са редовним линијама.

- Дворану могу да прошире, али аеродром немају. С обзиром на то да је клуб дошао у Крагујевац из Војводине (фузија са Лајонсима из Вршца), можда би могли да понуде Евролиги неку другу локацију за одигравање утакмица, рецимо Нови Сад - нагласио је Лорбек.

Он је појаснио да је више разлога за бригу и недоумица у вези са пласманом у Евролигу из регионалног такмичења.

- У правилнику постоји клаузула у вези са AБA лигом. Термин “ранер ап” (другопласирани) у нашим правилима се од првог дана односи на побједника лигашког дијела такмичења, док је то у остатку Европе поражени финалиста плеј-офа. Сматрамо да је наш начин рангирања правичан и да екипа која буде најбоља послије 26 кола заслужује мјесто у Евролиги - рекао је Лорбек.

Усклађивање

Радован Лорбек је додао да ће прописи AБA лиге од идуће сезоне морати да буду усклађени са прописима Евролиге, тако да ће у елиту ићи финалисти “фајнал-фора”, али није говорио о промјени формата регионалног такмичења, то јест, о укидању “фајнал-фора” и увођењу плеј-офа. Прошле седмице управа Црвене звезде тражила је од Лорбека на увид документ који су потписали он и директор Евролиге Ђорди Батромеу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана